Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Berlínsku zoo zatvorili pre prípad vtáčej chrípky, zamestnanci zaviedli karantnénne opatrenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettaimages.com)

BERLÍN - Zoologickú záhradu v centre hlavného mesta Nemecka v piatok zatvorili pre návštevníkov po tom, ako sa tam objavil prípad vtáčej chrípky. Oznámil to odbor ochrany spotrebiteľov na berlínskom magistráte, informuje o tom agentúra DPA.

Nákazu vtáčou chrípkou u približne 50-centimetrov veľkej takatry tmavej, ktorá uhynula pred piatimi dňami, potvrdili laboratórne výsledky. DPA približuje, že odkedy sa vtáčia chrípka v posledných rokoch čoraz častejšie objavuje v krajinách strednej Európy, vykonávajú berlínske zoologické záhrady pravidelné náhodné testy uhynutých vtákov.

Otvorenie Zoo nie je jasné

"Okamžite sme zareagovali rozsiahlymi karanténnymi opatreniami. Všetky vtáky – vrátane našich tučniakov a dravcov – boli premiestnené do zadných voliér," priblížil Christian Kern, ktorý je riaditeľom oboch berlínskych zoo. "Našťastie, žiadne ďalšie zviera nemá príznaky" vtáčej chrípky, dodal s tým, že napriek tomu všetky vtáky pretestujú. Zamestnanci zoo zodpovední za starostlivosť o vtáky nosia ochranné oblečenie, aby zabránili šíreniu vírusu vtáčej chrípky H5N1. Preventívne začali presúvať do voliér aj veľké množstvo vtákov v druhej berlínskej zoo Tierpark, ktorá sa nachádza vo východnej časti mesta.

Zatiaľ nie je jasné, kedy zoo opäť otvorí svoje brány. Hoci sa vírus vtáčej chrípky na ľudí preniesol len v zriedkavých prípadoch, je potrebné z preventívnych dôvodov predísť tomu, aby sa cez vtáčí trus na topánkach či oblečení vírus rozšíril. Prípady vtáčej chrípky sa v minulosti vyskytli aj v ďalších zoo a zvieracích parkoch v nemeckých mestách Greifswald, Karlsruhe,
Rostock, Heidelberg a Maintal.

Viac o téme: Vtáčia chrípkaBerlínZooTakatra tmavá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu