Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nová hrozba po vtáčej chrípke pre vtáctvo: Holuby chodia ako zombie!

(Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Holuby môžu ochorieť na rôzne druhy vírusov. Jedným z najbizarnejších je paramyxoviróza. Vtáci vykazujú nekoordinovaný pohyb a pripomínajú zombie príšerky. Je to vysokonákazlivé ochorenie a vtáci po pár týždňoch prestávajú lietať.

Pri paramyxoviróze sa holuby potácajú o steny, točia sa v kruhoch alebo naťahujú hlavy. Ide o vysoko nákazlivé a nevyliečiteľné vírusové ochorenie. Vtáci sú spočiatku nervózne, majú problémy s koordináciou, narážajú do stien, ich exkrementy majú zelenú farbu a nakoniec strácajú schopnosť lietať. Vírus totižto napáda najmä nervový systém, informoval Petbook.

Holuby krútia hlavami tam a späť a spolu s nekoordinovanými pohybmi ich potom ľudia ľudovo nazývajú zombie. Ochorenie môže trvať od niekoľkých dní až po týždne. Paramyxoviróza bola prvýkrát spozorovaná v Nemecku v roku 1978. Vyskytuje sa u chovných ale aj divých holubov, ojedinele aj u kurčiat. Vírus sa šíri kvapôčkovou infekciou ale našťastie pre človeka je neškodná. Pri chovaní sliepok a moriek existuje očkovanie.

Na Slovensku pri nájdení zraneného alebo hendikepovaného živočícha je potrebné kontaktovať Štátnu ochrana prírody Slovenskej republiky. Ich kontakty sú k dispozícii na ich webovej stránke pretože s pandémiou koronavírusu nechceli zaťažovať linku 112.

Viac o téme: HolubyZombieVirózaParamyxoviróza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu