Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Možno ste to netušili: Horúčavy môžu poškodiť vaše zuby! Rady zubára

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BARCELONA - Nášmu telu by sme mali v období extrémnych horúčav venovať zvýšenú starostlivosť, dodržiavať najmä dostatočný pitný režim a chrániť si pokožku pred priamym slnečným žiarením. Podľa odborníka je ale dôležité, aby sme nezabúdali ani na šetrnejšie zaobchádzanie so zubami. Existuje zopár jednoduchých trikov, ako sa môžeme vyhnúť ich citlivosti a problémom so sklovinou.

Väčšina ľudí možno vôbec nevie, že v období horúčav potrebuje trochu viac lásky a opatery aj náš chrup. Ortodonista Khaled Kasem z Barcelony uvádza, že extrémne teplo naň pôsobí stresujúco. Zmeny teploty môžu dokonca spôsobiť popraskanie zubnej skloviny. Citlivosť zubov je bežná najmä v lete, keď popíjate ľadový nápoj alebo si pochutnávate na zmrzline. Pri zmene teploty v závislosti od ročného obdobia sa totiž zubná sklovina rozpína alebo zmenšuje, pričom vrstva, ktorá sa pod ňou nachádza (dentín), zostáva vplyvom teplotných výkyvov obnažená. Výsledkom je precitlivenosť zubov. "S počasím neurobíte nič, ale existujú kroky, ako korigovať citlivosť zubov. Pite nápoje, ktoré majú izbovú teplotu a vyhýbajte sa ľadovo studeným drinkom. Zároveň je dobré prejsť na zubnú pastu proti citlivosti zubov," radí expert. 

Možno ste to netušili:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nebezpečná pre chrup je aj dehydratácia, ktorá spôsobuje spomalenie tvorby slín. Práve tie sú dôležité pri likvidácii baktérií a zvyškov jedál a nápojov, ktoré zostávajú v ústnej dutine a podporujú vznik zubného kazu. Požadovanú hydratáciu zabezpečí pitie aspoň dvoch litrov vody denne. Kasem zároveň varuje pred hryzením ľadu, pretože môžete skončiť na zubnej pohotovosti. 

Možno ste to netušili:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ľudia si totiž myslia, že je to iba zamrznutá voda, takže nemôže byť  nebezpečná. Je to však omyl, pretože hryzenie tvrdých látok môže spôsobiť, že zuby zostanú zraniteľné, začnú praskať, lámať sa alebo hrozí uvoľnenie koruniek. "Nech si už vyberiete akýkoľvek chladiaci prostriedok, pamätajte na to, že vaše zuby sú s vami po zvyšok vášho života, takže kvôli päťminútovej úľave nechcite riskovať návštevu zubnej pohotovosti!" uzatvára ortodonista. 

Viac o téme: ZubyHorúčavyChrupZubná sklovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu