Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Expert radí: Ak máte tento strom na záhrade, okamžite ho odstráňte, je veľmi škodlivý

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Stromy patria medzi kľúčové rastliny ekosystému. Listy s chlorofylom sa podieľajú na procese fotosyntézy, vďaka čomu môžeme na zemi dýchať. Vo všeobecnosti sú teda stromy veľmi prospešné, no nájde sa medzi nimi aj jedna odroda, ktorá skôr škodí, ako pomáha.

Pri názve hruška Callery si zrejme väčšina ľudí vybaví listnatý strom, ktorého plodmi sú hrušky. Nie je to ale tak; tento strom totiž patrí podľa odborníkov medzi invázne rastliny, ktorý dokáže doslova udusiť iné rastliny. Okrem toho produkuje dosť nepríjemný zápach, ktorý je porovnateľný s mŕtvymi rybami a močom. Keď sa skríži s inými odrodami hrušiek, ich potomstvo produkuje tŕne, ktoré sú dostatočne ostré na to, aby prepichli celý plod. 

Hruška Bradfordská
Zobraziť galériu (5)
Hruška Bradfordská  (Zdroj: Getty Images)

Callery sa ľudovo nazýva aj "nebeský strom" a pochádza z Číny a Vietnamu. I keď sa pestuje v južnejších oblastiach, miestami sa objavuje aj v našich končinách. Je veľmi obľúbený, pretože rýchlo rastie a dokáže tak vytvoriť tieň. Na druhej strane, jeho časť nad povrchom zeme je veľmi krehká a dokáže ho zlomiť aj silnejší vietor. Spoznáte ho podľa bielych kvetov a špecifických listov.

Expert radí: Ak máte
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Listy tohto stromu tvoria dlhé stonky s kopou malých lístkov po okraji. Na vetvičkách sú viditeľné malé chĺpky červenohnedej farby. "Listy nebeského stromu majú ostré zakončenie v tvare kopijí a keď ich rozdrvíte, doslova zapáchajú," uviedol biológ a prírodovec Charles van Rees pre portál Best Life s tým, že je tu podobnosť s orechom a jaseňom. 

Nebeský strom okrem iného vypúšťa do pôdy nebezpečné chemikálie. Tento proces sa nazýva alelopatia. "Agresivita voči iným druhom a alelopatia robí z tejto dreviny extrémne rušivý strom pre celú okolitú vegetáciu," pokračuje van Rees s tým, že Callery pôsobí ako živná pôda pre lucernu škvrnitú, škodlivý invázny hmyz. Čo je ešte horšie, strom sa nezameriava len na iné druhy, ale predstavuje hrozbu aj pre infraštruktúru, najmä betónové konštrukcie, a jeho korene môžu dokonca poškodiť dlažbu a rôzne rozvody v zemi. "Toto je obzvlášť problematické, pretože môže žiť takmer kdekoľvek, dokonca aj v nekvalitných pôdach a v akomkoľvek prostredí, či už tam svieti priame slnko alebo je tam tieň," dopĺňa odborník.

Expert radí: Ak máte
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Existujú rôzne spôsoby, ako riešiť problém s výskytom nebeského stromu. Keď je ešte malý, dá sa jednoducho vytiahnuť zo zeme. Čim je ale strom starší, tým má hrubší a silnejší koreň, ktorý navyše vrastá hlboko do zeme. "Ľudia sa v tomto bode zvyčajne uchýlia k vyrezaniu rastliny, ale to ju nezabije, pretože sa môže ďalej šíriť cez korene pod zemou. Aby sa zabezpečilo jeho usmrtenie, treba odrezať všetko, čo je nad zemou a na peň nakvapkať herbicíd," radí van Rees.

Expert radí: Ak máte
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci na odstraňovanie škodcov z Pennsylvania State University Extension odporúčajú ešte iný prístup. Treba počkať do konca leta alebo začiatku jesene a aplikovať herbicídy na povrch koreňov. Pre majiteľov domov a záhrad môže byť najlepšia a najjednoduchšia voľba odstránenie celého stromu, aby zostal len peň a postupovať, ako je to spomenuté vyššie. 

Viac o téme: ŠkodcaHmyzHruška BradfordNebeský strom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu