Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ak sa vám pri PARKOVANÍ auta stane toto, spozornite! Môže ísť o príznak vážnej choroby

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) žije v súčasnosti na celom svete viac ako 55 miliónov ľudí s demenciou, pričom každé tri sekundy sú diagnostikované nové prípady. Za jej najrozšírenejšiu formu je považovaná Alzheimerova choroba. Lekári upozorňujú na príznak, ktorý sa objavuje v jej ranom štádiu. Ľudia ho však často prehliadajú a veľmi si tým škodia.

Alzheimerova choroba sa prejavuje kognitívnymi aj fyzickými symptómami, ktoré sa časom zhoršujú a v konečnom dôsledku ovplyvňujú každú oblasť života pacienta. Odborníci o nej neustále zvyšujú povedomie. Najnovšie upozorňujú na to, že jeden z jej počiatočných príznakov sa môže prejaviť pri parkovaní auta. 

Výrazná kognitívna zmena, ktorá je bežná u ľudí s Alzheimerom príbuznými formami demencie, sa prejavuje v ťažkostiach s vizuálnym spracovaním. Tento príznak sa objaví, keď má mozog problémy so spracovaním informácií o trojrozmerných objektoch a interpretáciou priestorových vzťahov. V prípade, že je tento typ spracovania narušený, je ťažké orientovať sa v známom prostredí a posúdiť, ako ďaleko sa nachádzajú jednotlivé objekty. Podľa odborníkov môže zhoršené vizuálno-priestorové spracovanie skomplikovať napríklad parkovanie auta, dokonca už v najskorších štádiách ochorenia. 

Ak sa vám pri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Mnoho ľudí trpiacich demenciou pozoruje zrakové zmeny. Aj keď sú oči človeka stále fyzicky zdravé, zrak môže byť v skutočnosti skreslený, ak je mozog poškodený. Rôzne časti mozgu spracovávajú rôzne typy informácií. "Tylový lalok spracúva vizuálne informácie. Ak sa poškodia okcipitálne laloky, môže byť pre človeka ťažké vyhodnotiť, čo pred sebou vidí, čo má za následok nesprávne vnímanie," vysvetľujú experti z Alzheimerovej spoločnosti. Na posudzovaní vzdialeností aj na rozpoznávaní tvárí a predmetov sa podieľajú taktiež temporálny a temenný lalok mozgu. Znamená to, že ak sa tieto oblasti poškodia, zaznamenáte zmeny pri zrakovo-priestorovom vnímaní. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Ak sa ste u seba spozorovali doteraz neznáme problémy pri parkovaní auta, tak by ste mali zvážiť, či budete aj naďalej šoférovať. Rovnaké zmeny, ktoré ovplyvňujú vašu schopnosť parkovať, vás totiž môžu ohroziť aj na ceste. Vizuálno- priestorové zhoršenie a slabá reakčná rýchlosť sa môžu začať prejavovať v skorom štádiu ochorenia, čo znamená, že môžete byť vystavení zvýšenému riziku dopravnej nehody ešte skôr, ako spozorujete iné viditeľné a rozpoznateľné symptómy Alzheimera. Niektorí ľudia s touto diagnózou si však môžu sadnúť za volant, ak sú pod pravidelnou kontrolou lekára. "Diagnóza demencie nemusí nevyhnutne znamenať, že človek už nemôže bezpečne jazdiť. V počiatočných štádiách ochorenia môžu niektorí jednotlivci stále disponovať zručnosťami potrebnými na bezpečnú jazdu. Faktom ale je, že príznaky ako strata pamäti, zrakovo-priestorová dezorientácia a znížená kognitívna funkcia sa časom zhoršia. Znížia sa tak schopnosti človeka a v konečnom dôsledku sa bude musieť vzdať šoférovania," vysvetľuje neziskovka Family Caregiver Alliance zo San Francisca. 

Ak sa vám pri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Keďže pacienti s Alzheimerom si často neuvedomujú závažnosť symptómov, ktorými trpia, je dôležité, aby sa do tohto procesu zapojili aj ostatní. Keď budú príznaky predstavovať príliš veľké dopravné riziko, možno budú musieť zasiahnuť rodiny alebo opatrovatelia. Ak sa teda u vás alebo vašich známych začal vyskytovať nový jav týkajúci sa parkovania, je čas porozprávať sa s lekárom.

Viac o téme: ParkovanieŠoférovanieAlzheimerAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu