Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Odborník radí: Čo robiť, ak na túre stretnete medveďa? Tipy, ktoré vám môžu zachrániť život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTRICA - Aj keď podľa oficiálnych štatistík zaútočil tento rok medveď na človeka už trikrát, podľa odborníka nie je dôvod na paniku. Michal Haring zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého vysvetľuje, ako minimalizovať riziko stretu a ako sa zachovať, keď už medveďa stretneme.

Útok medvedice na turistov na Poľane vyvolal diskusiu o tom, či sú medvede hnedé pre turistov rizikom. Podľa odborníka sa väčšine stretov s touto šelmou dá zabrániť. "Medveď je šelma, ale takisto plaché zviera, ak sa necíti ohrozené, stretu s človekom sa radšej vyhne," vysvetľuje Michal Haring zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého, ktorého hlavnou úlohou je minimalizovať konflikty človeka s medveďom. Počet napadnutí nestúpa, nie je preto podľa neho dôvod na paniku.

 Rizikové prostredie 

Riziko stretu s medveďom sa dá minimalizovať, turisti by sa mali riadiť nasledovnými základnými pravidlami. "Rizikovým faktorom pre blízky stret a prekvapenie medveďa sú hlavne neprehľadné húštiny, strmé terény a pohyb mimo turistických značených trás. Takýmto miestam by sa mali turisti vyhýbať," približuje odborník. Ak sa nachádzate v lokalite, kde sú medvede, treba dať o svojej prítomnosti vedieť, turisti sa môžu rozprávať, prípadne mať na batohu pripnutú rolničku.

Patrik Pajta z najväčšieho turistickeho klubu na Slovensku Hikemates upozorňuje aj na vhodné plánovanie túry. "Medvede sú aktívne najmä skoro ráno či večer, treba na to myslieť pri plánovaní túry. V prípade, ak sa rozhodnete stanovať v lese, treba dobre zabezpečiť jedlo, aby nelákalo medvede. Dajte ho napríklad do zaviazanej igelitovej tašky." 

Odborník radí: Čo robiť,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pajta tiež upozorňuje, že práve v tomto období je medvedia ruja, takisto sa medvedice po horách pohybujú s mláďatami. "Ostražitý treba byť samozrejme aj pri spozorovaní mláďat medveďa, pretože je vysoko pravdepodobné, že sa v blízkosti nachádza vodiaca medvedica, ktorá bude svoje potomstvo chrániť. Netreba zabudnúť ani na voľne pusteného psa, ktorý dokáže medveďa zacítiť, vyrušiť a priviesť späť k pánovi. Pes má byť v prírode na vôdzke nielen kvôli medveďom, ale aj kvôli plašeniu ostatnej zveri." 

Zachovajte si chladnú hlavu

Ak už človek na túre stretne medveďa, mal by si zachovať chladnú hlavu. "Ak by ste sa do podobnej situácie náhodou dostali, určite s medveďom nebojujte. Odporúčam pasivitu, ochranu hlavy a krku," hovorí Haring. Dôležité je ľahnúť si na brucho, nohy dať voľne od seba, prsty rúk spojiť za hlavou tak, aby chránili šiju. Ak máte na chrbte ruksak, môže vám poskytnúť istú ochranu pre chrbát a krk. 

Odborník radí: Čo robiť,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

V prípade, že vás medveď prevráti na chrbát, snažte sa okamžite prevrátiť späť na brucho. Ak medveď vycíti, že nie ste nebezpečný, zvyčajne odíde. Haring tiež upozorňuje, aby sa ľudia k medveďovi nikdy nepribližovali, a to ani v prípade, že sa zdá byť pokojný. Takisto pred ním neutekajtei. "Ak vás medveď spozoruje, najlepšie je pomaly sa od neho vzdialiť," uzatvára. 

Viac o téme: Medveďútok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu