Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Štyri RADY, ktoré vám nezachránia život, ak sa ocitnete zoči-voči medveďovi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Človek a príroda jednoducho patria k sebe. Treba však rešpektovať prirodzené biotopy zvierat, v ktorých sa pohybujú. Na Slovensku sa veľa hovorí o útokoch medveďov na ľudí a taktiež o tom, ako sa treba zachovať, keď už sa ocitnete zoči-voči tejto šelme. Nasledujúce rady vám napovedia, čo rozhodne nerobiť.

Hra na mŕtveho

Najznámejšiu radu ohľadom stretu s divou zverou pozná asi každý: "Hoď sa na zem, nehýb sa a hraj mŕtveho!" No, ďakujem pekne. Pokiaľ bude chcieť medveď na vás zaútočiť, nevyhnete sa tomu, aj keď sa nebudete hýbať. Je to skvelá rada pre tých, ktorí sa chcú stať o pár minút skutočnou mŕtvolou.

Kamarát ako návnada 

Teraz budeme možno trošku sebeckí, ale v prípade útoku od medveďa je dobré mať kamaráta, ktorý zje toho aj za troch. Iste, na výlety a dovolenky sa musíte poriadne nabaliť, ale keď príde ten osudný moment a vy začnete utekať preč, medveď sa zameria na pomalšie a väčšie telo a vám ostane viac času, aby ste utiekli do bezpečia. 

 

Štyri RADY, ktoré vám
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Zbraň, ktorá nepomôže 

Medveď je zákonom chránený, takže pozor na použitie akýchkoľvek zbraní! Keď ale zareve a rozbehne sa smerom k vám, zabudnete zrejme aj svoje meno. Ostrý predmet ako nôž je niekedy schopný zachrániť život, ale v prípade útoku medveďa vám nepomôže. Preto berte túto radu s veľkou rezervou: "Zostaňte pokojne stáť, držte pevne v ruke nôž a mierte ním na medveďa. Počkajte, kým sa priblíži a keď vás labou zrazí na zem, bráňte sa nožom." Podobný prípad sa už, bohužiaľ, niekomu stal a svojej smrti nezabránil ani po dvanásttich bodnutiach. 

Štyri RADY, ktoré vám
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Príroda volá

Medzi "zaručené" rady, ako sa brániť medveďovi, patrí aj tá, ktorá odporúča vyliezť na vysoký strom. Keď bude medveď dole pod vami, snažte sa mu vymočiť na hlavu. Tieto zvieratá majú malé oči, takže spŕška tekutín ho na chvíľu oslepí. Pokiaľ ale počas močenia spadnete dolu, pripravte sa na dvakrát tak zúrivého predátora. 

Štyri RADY, ktoré vám
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Viac o téme: MedveďHumorNebezpečenstvoSatyra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu