Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zázračná pilulka: Koniec nepríjemným vyšetreniam čriev!

Takto funguje kapsula Zobraziť galériu (2)
Takto funguje kapsula

BRATISLAVA - Boli ste už niekedy na vyšetrení žalúdka alebo hrubého čreva? Určite nič príjemné. Vedci sa však snažia vymyslieť niečo, pri čom by sme nemuseli trpieť. A je tu novinka! Ako to funguje?

Nový Čas vám prináša informácie o zázračnej kapsule, ktorá v sebe nesie zabudovanú kameru a ktorá vyšetrí váš zažívací trakt bez toho, aby ste niečo cítili. Vyšetrenie tráviaceho traktu je veľmi nepríjemné. Prehĺtanie sondy, ktorá vám skontroluje žalúdok, či kamera na hadici, ktorú vám zavedú cez konečník a prezrú vám celé hrubé črevo. Už len hovoriť o tom nie je nič príjemné, nieto ešte odtrpieť si to. A pri vyšetrení čriev musíte rátať aj s tým, že si pár dní pohladujete a vypijete nejaké preháňadlá, ktoré vás úplne prečistia.

Má to jednu výhodu. Aspoň trochu zhodíte z nadbytočných kíl. Poriadne sa však budete musieť vyprázdniť aj predtým, ako prehltnete tento nový zázrak. Steny, ktoré potrebuje odfotiť, totiž musia byť čisté, aby to malo zmysel a aby mohli lekári na základe fotografií z vášho vnútra posúdiť váš zdravotný stav.

Zázračná pilulka: Koniec nepríjemným
Zobraziť galériu (2)


Ako funguje kapsula so zabudovanou kamerou
1. Pacient prehltne tabletku, ktorá je až o 40 percent menšia ako klasická kamera na vyšetrenie žalúdka. Začína sa púť, ktorá bude trvať približne 8 hodín, počas ktorých zabudovaná minikamera urobí približne 870-tisíc snímok.

2. Pilulka je následne poháňaná peristaltikou (prirodzené pohyby v našom zažívacom trakte pri trávení), takže nepotrebuje žiadne motory. Stačí jej len 50 miliwattov, ktoré získava vďaka tomu, že pacient má okolo pása vestu, ktorá zariadenie dobíja. Je to potrebné na to, aby fungovali „minifoťák“ a počítač.

3. Keď sa dostane tabletka do čriev, začne sa jej činnosť. Za jednu sekundu zaznamená „foťáčik“ až 30 snímok vo veľkom rozlíšení. Zároveň sa rozsvecuje aj biele a fl uorescentné LED svetlo, ktoré osvetľuje okolité steny zažívacieho traktu.

4. Kamera sa v kapsule otáča dookola celých 360 stupňov a zachytáva s vysokou ostrosťou všetky okolité steny čriev. Neunikne jej vôbec nič. Otočí sa na každú stranu a to zabezpečí, že lekári budú mať na vyhodnotenie všetko, čo potrebujú.

5. Všetky zachytené snímky sa „skladujú“ následne na štandardnej SD pamäťovej karte nachádzajúcej sa na veste, ktorá prijíma signály z počítača v kapsule. Lekári vzápätí všetky snímky môžu preniesť do počítača, ktorý im vytvorí mapu vnútorného prostredia človeka. Môže si dokonca obrázky prehrávať ako film.

6. Veľkou výhodou oproti klasickým kamerám je to, že zachytí tráviaci trakt z každej strany. Klasická endoskopická kamera sa totiž „pozerá“ len pred seba a to znamená, že okolie zachytáva iba periférne. Z toho vyplýva, že lekár nemá úplne presný obraz.

7. No a záver vyšetrenia je jednoduchý. Tabletka skončí tam, kde by skončilo vnútro našich čriev. V záchode. Minipočítač z karty odoslal údaje a to znamená, že už nie je viac potrebný. Jedna takáto pilulka stojí okolo 100 dolárov (2 100 Sk - 65 €). Na Slovensku zatiaľ táto nová technológia nie je.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu