Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci odhalili, akú hrozbu predstavujú nezaočkovaní ľudia proti KORONAVÍRUSU: Toto ste určite netušili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TORONTO - Podľa novej modelovej štúdie zverejnenej v časopise Canadian Medical Association Journal ohrozujú nezaočkovaní ľudia bezpečnosť zaočkovaných aj v prípade, ak je miera vakcinácie proti covidu-19 vysoká. Experti tvrdia, že odmietanie očkovania je naďalej hrozbou nielen pre tých, ktorí sa takto rozhodnú, ale aj pre ich okolie.

Bez ohľadu na mieru zaočkovanosti v populácii, nezaočkovaní ľudia ohrozujú tých, ktorí vakcináciu podstúpili. "Mnohí odporcovia vakcín berú očkovanie ako záležitosť individuálneho rozhodnutia. Zistili sme však, že rozhodnutie týchto ľudí neúmerne zvyšuje riziko medzi tými, ktorí sa zaočkovali," uvádza David Fisman z Univerzity v Toronte spolu so svojím tímom. 

Vedci odhalili, akú hrozbu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci to zistili na základe použitia jednoduchého modelu, keď simulovali miešanie nezaočkovaných a zaočkovaných ľudí s cieľom pozorovať dynamiku infekčnej choroby, akou je covid. Miešali pritom populácie, ktoré boli podobné a ľudia v nich mali výhradný kontakt s ostatnými s rovnakým očkovacím statusom, ale zároveň náhodne zmiešali aj rôzne skupiny. Keď sa nezaočkovaní zmiešali s nezaočkovanými, riziko pre zaočkovaných bolo nižšie. Keď sa však zmiešali očkovaní a nezaočkovaní, u zaočkovaných sa vyskytol značný počet nových infekcií, a to aj v prípadoch vysokej zaočkovanosti. Výsledky boli rovnaké aj vtedy, ak výskumníci modelovali nižšie úrovne účinnosti vakcíny na prevenciu infekcie, ako napríklad u tých, ktorí nedostali posilňovaciu dávku alebo s novými variantmi SARS-CoV-2. 

Vedci odhalili, akú hrozbu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/DPA/Daniel Karmann)

Tieto zistenia môžu byť relevantné pre budúce vlny pandémie ochorenia COVID-19 aj pre správanie nových variantov. "Riziko medzi nezaočkovanými ľuďmi nemožno považovať za samoúčelné," píšu autori štúdie. Inými slovami: zrieknutie sa očkovania nemožno spájať len priamo s nezaočkovanými, ale aj s ich okolím. "Pri formulovaní očkovacej politiky je potrebné vziať do úvahy rovnosť a spravodlivosť pre ľudí, ktorí sa rozhodnú dať sa zaočkovať, ale aj pre tých, ktorí sa rozhodnú opačne," uzatvárajú vedci. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu