Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Koľko vody denne pijete? Presné množstvo, ktoré odporúčajú odborníci, inak riskujete tento vážny stav

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BETHESDA - Lekári neustále poukazujú na dôležitosť dodržiavania pitného režimu. Odporúčajú, aby dospelí ľudia denne vypili zhruba dva litre vody, v opačnom prípade riskujú viaceré zdravotné komplikácie vrátane srdcového kolapsu. Práve dobrá hydratácia a dostatočné zásobovanie organizmu vodou dokážu posilňovať jeho činnosť.

K zlyhaniu srdca dochádza, ak nie je schopné správne pumpovať krv do tela. Dôvodom je veľmi často jeho stuhnutosť. Ide o dlhodobý stav, ktorý sa zvyčajne časom zhoršuje. "Podobne ako zníženie príjmu soli, pitie dostatočného množstva vody a udržiavanie hydratácie, sú spôsoby, ako podporiť naše srdce a znížiť dlhodobé riziko srdcových chorôb," uviedla Natalia Dmitrievaová z amerického Národného inštitútu zdravia. 

Koľko vody denne pijete?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Spolu s kolegami realizovala štúdiu, do ktorej zapojila 12 000 dospelých Američanov vo veku od 45 do 66 rokov. Pre tých sa 25 rokov viedli zdravotné záznamy. Pred začatím výskumu neprekonali srdcový kolaps a netrpeli cukrovkou ani obezitou. Približne u 1366 (11,56 percenta) sa však neskôr prejavilo srdcové zlyhanie, ktoré bežne súvisí najmä s pribúdajúcim vekom. Tím zhodnotil hladiny sodíka v krvi, ktoré sa zvyšujú, ak je hladina tekutín v organizme nízka. Bežný rozsah sodíka sa pohybuje od 135 a 146 miliekvivalentmi na liter (mEq/l). Respondenti s hladinou okolo 143 mEq/l boli však vystavení zvýšenému riziku srdcového zlyhania o 39 percent v porovnaní s tými, ktorí mali túto hladinu nižšiu. Pri každom zvýšení sérového sodíka o 1 mEq/l oproti normálu sa pravdepodobnosť tejto diagnózy u osôb v strednom veku zvýšila o päť percent. U ľudí nad 70 rokov s hladinou sodíka 143 mEq/l bola vyššia pravdepodobnosť vzniku hypertrofie ľavej komory (zhrubnutie srdcovej steny) o 62 percent. 

Z týchto zistení vyplýva, že dostatočná hydratácia môže eliminovať vývin nepriaznivých zmien na srdci alebo ich bude aspoň spomaľovať, čím dokáže zabrániť jeho kolapsu. Znamená to, že dostatočný príjem vody, čaju, šťavy alebo iných nealkoholických tekutín, ktoré je nevyhnutné pre mnoho telesných funkcií, zároveň pomáha srdcu, aby efektívne pumpovalo krv. Vedci odporúčajú, aby ženy denne vypili 1,5 - 2,1 litra a muži zhruba dva až tri litre tekutín. 

Koľko vody denne pijete?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Príčinou zlyhania srdca môže byť infarkt, vysoký krvný tlak, cukrovka, kardiomyopatia, nadmerná konzumácia alkoholu či vrodené srdcové poruchy. Mnohé rizikové faktory však dokážu odbúrať zdravé návyky. Odborníci preto radia pravidelne sa hýbať, nefajčiť, primerane konzumovať alkohol a kofeín. Zároveň je potrebné zdravo sa stravovať a obmedziť príjem sladkých a mastných jedál.

Viac o téme: VodaPitný režimHydratáciaSrdcové ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu