Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Znepokojujúce odhalenie: Tento okres má najvyššiu úmrtnosť na COVID-19 v štáte, nelichotivé vysvetlenie

Koronavírus v Nemecku Zobraziť galériu (5)
Koronavírus v Nemecku (Zdroj: SITA/Waltraud Grubitzsch/dpa via AP)

NEW JERSEY - Ocean County je pobrežný región amerického štátu New Jersey. Mesto Lakewood sa za posledné roky rozrástlo o vily bohatých Američanov. Považuje sa za republikánsku baštu v štáte kontrolovanom demokratmi. Najväčším problém je tu zaočkovanosť, ktorá je oproti priemerom až hrozivo nízka.

Región Ocean County presadzuje tvrdohlavú výzvu v oblasti verejného zdravia. Veľká časť jeho obyvateľov nebola očkovaná proti koronavírusu a úmrtnosť na COVID-19 je preto v štáte New Jersey najvyššia v celých Spojených štátoch. Kraj zaznamenal 459 úmrtí súvisiacich s vírusom na každých 100 000 obyvateľov, uvádza New York Times. Prevyšuje to úmrtnosť v každom inom regióne New Jersey. Tento americký štát je pritom bohatý, má vysokú úroveň vzdelanosti a je husto obývaný. Na druhej strane ale vedie neúspešný boj proti covidu. Vysvetlenie vysokého počtu úmrtí v Ocean County je pritom viac ako jasné - veľké percento obyvateľov nad 85 rokov a nízka miera zaočkovanosti medzi ľuďmi vo veku 65 rokov a mladších.

Podľa odborníkov ide o cielenú "partizánsku politiku" proti vláde. Kraj má tiež veľkú ortodoxnú židovskú populáciu, ktorá bola tvrdo zasiahnutá počas prvej vlny pandémie a ktorej miera zaočkovanosti je oveľa nižšia ako celoštátne priemery, čo odráža podobné trendy v ortodoxných židovských štvrtiach v New Yorku.

Silná podpora Republikánskej strany

V prezidentských voľbách v roku 2020, keď New Jersey drvivým rozdielom podporilo Joea Bidena, voliči v Ocean County, naopak, podporili vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa. "V tejto fáze hry, ktokoľvek ju chcel, ju napokon aj dostal," povedal na margo vakcíny dlhoročný starosta a demokrat mesta Brick v Ocean County John Ducey. "Veľa ľudí, ktorí sa nechcú dať očkovať, to robí na základe svojho politického presvedčenia," doplnil. Medzi obyvateľmi Ocean County podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb malo iba 58,4 percenta aspoň dve dávky vakcíny Moderna, Pfizer-BioNTech alebo jednu vakcínu Johnson & Johnson. To je výrazne pod mierou zaočkovanosti v New Jersey (79,8 percenta) a celoštátnou zaočkovanosťou v USA (69,8 percenta). Napriek tomu Ducey vyhlásil, že je proti očkovaniu. "Sú ľudia, ktorí vakcínu nechcú, a myslím si, že by to malo byť ponechané na nich. To je na našej krajine skvelé: Máme slobodu voľby," dodal starosta, ktorý má už za sebou aj tretiu dávku. 

V USA očkovane absolvovalo už množstvo ľudí
Zobraziť galériu (5)
V USA očkovane absolvovalo už množstvo ľudí  (Zdroj: SITA/Thom Bridge/Independent Record via AP)

Straníckosť nad zdravie 

Celoštátna štúdia Pew Research Center zistila, že 73 percent ľudí, ktorí sa identifikovali ako demokrati a mali nárok na preočkovanie, sa napokon aj dali zaočkovať, v porovnaní s 55 percentami opýtaných ľudí, ktorí uviedli, že sú republikáni. Najmä mladší republikáni váhali s očkovaním, pričom len 52 percent ľudí vo veku od 18 do 29 rokov uviedlo, že boli zaočkovaní, v porovnaní s 88 percentami demokratov v rovnakej vekovej skupine. "Najväčšia medzera, ktorú sme zaznamenali a bola konzistentná, je straníckosť," skonštatoval riaditeľ výskumu v Pew Research Center Alec Tyson. 

Znepokojujúce odhalenie: Tento okres
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa hlavného zdravotníka v Ocean County Daniela Regenyea jeho úrad vytvoril rozsiahlu sieť očkovacích centier. "Žiadny zo 649 000 obyvateľov okresu nežije viac ako dve míle od miesta, ktoré ponúka vakcíny proti COVID-19." Dovid Friedman, generálny riaditeľ CHEMED, Centra pre zdravotnú výchovu, medicínu a stomatológiu v Lakewoode, povedal, že pôvodné vládne posolstvo nedokázalo dostatočne presvedčiť mnohých židovských obyvateľov o tom, že infikovanie vírusom nie je to isté ako zaočkovanie. "Existuje tiež rozšírené tvrdenie o primárnej úlohe vakcíny COVID-19. Ľudia sú zmätení z toho, prečo tu je ešte stále tá choroba. Ale vakcína nebola navrhnutá tak, aby zastavila chorobu, ale aby zabránila hospitalizáciam a úmrtiam."

Bizarná reklamná kampaň 

V snahe zvýšiť zaočkovanosť medzi ortodoxnými Židmi v Ocean County rozbehli USA začiatkom februára cielenú reklamnú kampaň, ktorá bola okamžite zosmiešnená ako kultúrne nevhodná. Digitálne billboardy zobrazovali usmievajúceho sa Žida, no klobúk, účes a náhrdelník, ktoré mal na sebe, presne neodrážali náboženské zvyky obyvateľov Lakewoodu.

Znepokojujúce odhalenie: Tento okres
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Nové tlačené reklamy sa zameriavajú na dôležitosť očkovania ako spôsobu posilnenia prirodzenej obranyschopnosti tela. Reklamy tiež zdôrazňujú schopnosť vakcíny obmedziť narušenie normálneho rytmu života vrátane školských a rodinných aktivít, ako aj povinnosť každého obyvateľa zabezpečiť bezpečnosť pre širšiu komunitu. 

Viac o téme: OčkovanieNew JerseyKoronavírusCOVID-19Ocean County
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu