Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

FOTO Pred 60 rokmi úspešne voperovali prvé prsné implantáty: Dostala ich táto žena, má ich dodnes

Timmie Jean Lindseyová Zobraziť galériu (3)
Timmie Jean Lindseyová (Zdroj: profimedia.sk)

HOUSTON - Prvé silikónové prsné implantáty boli voperované pred šesťdesiatimi rokmi, 16. marca 1962. Ich príjemkyňou bola Američanka Timmie Jean Lindseyová (90) v Houstone v štáte Texas. Operácia prebehla úspešne, žena žije s úpravou bez problémov dodnes.

Pokusy so zväčšením pŕs sa vykonávali už skôr; napríklad nemecký lekár českého pôvodu Vicenz Czerny už v roku 1895 vytvoril implantát z tukového tkaniva pacientky z nezhubného nádoru na jej chrbte. Na začiatku 20. storočia sa na vypchávanie prsníkov používala guma, slonovina, hovädzia chrupavka či sklenené guličky a neskôr silikónové injekcie, ktoré ale spôsobovali bolesti. 

FOTO Pred 60 rokmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Lindseyová si najprv chcela nechať odstrániť rozsiahle tetovanie na hrudi. Kvôli tomu navštívila plastického chirurga v nemocnici v Houstone. Frank Gerow bol členom skupiny, ktorá vyvíjala koncept prsných implantátov, a práve hľadal dobrovoľníčky, ktoré by podstúpili príslušný zákrok. Timmie mu povedala, že by mala záujem o úpravu uší, s čím chirurgovia súhlasili, že urobia i toto vylepšenie. Operácie sa vydarili. Žena ale o svojich úpravách dlho mlčala, svojmu okoliu to prezradila až omnoho neskôr. Pôvodné implantáty má dodnes. 

FOTO Pred 60 rokmi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V súčasnosti predstavuje zväčšenie pŕs pomocou silikónových implantátov alebo vlastného tuku najčastejšiu formu plastickej operácie, podstúpili ju už milióny žien. Zákrok sa vykonáva v celkovej anestézii. Náplňami implantátu môžu byť silikónový gél, soľný roztok alebo iné substancie. Touto operáciou si vylepšili vzhľad aj mnohé známe osobnosti, napríklad americké herečky Demi Moore, Pamela Anderson, britská modelka a podnikateľka Katie Price či viaceré známe Slovenky. 

Viac o téme: Plastická operáciaSilikónyImplantátZväčšenie prsníkovTimmie Jean Lindsey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu