Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vedci skúmali, čo s ľuďmi robí jediný alkoholický drink denne: Šokujúce odhalenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PHILADELPHIA - Nezáleží na tom, či si doprajete pohárik alkoholického nápoja trikrát do týždňa alebo len raz, alkohol jednoducho škodí zdraviu. Nedávne štúdie varujú, že aj mierne pitie alkoholu je spojené s kardiovaskulárnymi problémami a poškodením mozgu. Podľa najnovších zistení dokonca zmenšuje mozgovú hmotu.

Viaceré výskumy tvrdia, že najlepšie urobíte, ak sa alkoholu úplne vyhnete. Vedci z Univerzity v Pennsylvánii totiž zistili, že aj mierne pitie alkoholu je spojené so zvýšeným rizikom vzniku kardiovaskulárnych chorôb a poškodením mozgu. Nová štúdia zverejnená v časopise Nature Communications, ktorá skúmala viac ako 36 000 dospelých, tiež zistila, že denná konzumácia dvoch jednotiek (jednotky sú spôsob, akým Spojené kráľovstvo meria množstvo alkoholu, pozn. red.) alkoholu súvisí so zmenšovaním mozgovej hmoty. 

Vedci skúmali, čo s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

"Tieto zistenia sú v rozpore s vedeckými a vládnymi usmerneniami o limitoch bezpečného pitia," povedal psychiatrický výskumník Henry Kranzler z Pennovho centra pre výskum závislostí. Vysvetlil, že hoci britský Národný inštitút pre alkoholizmus odporúča ženám, aby konzumovali nie viac ako jeden drink denne, odporúčané limity pre mužov sú dvojnásobné. Toto množstvo však podľa výskumu môže viesť k poklesu mozgovej hmoty. 

Najväčšie zmeny zaznamenali v troch oblastiach mozgu

Experti sa zamerali na údaje od 36 678 osôb stredného a staršieho veku z britskej Biobanky - veľkej dlhodobej pozorovacej štúdie uskutočnenej v Spojenom kráľovstve. Mali prístup k počtu alkoholových jednotiek za týždeň alebo mesiac, ktorý účastníci sami nahlásili. Taktiež mali prístup k MRI údajom každého z účastníkov, čo im pomohlo určiť veľkosť sivej aj bielej hmoty v mozgu. Po kontrole faktorov, ako je vek, BMI a pohlavie, výskumný tím zistil, že existuje negatívna súvislosť medzi príjmom alkoholu a štruktúrou mozgu účastníkov. Negatívny vplyv pitia alkoholu pozorovali v celom mozgu, ale najväčšie objemové zmeny sa vyskytli v troch oblastiach mozgovej kôry: mozgovom kmeni, putamene a amygdale. K tomu veľmi výrazne dochádzalo pri vyšších úrovniach konzumácie alkoholu; vedci u ľudí vo veku 50 rokov zistili, že tí, ktorí nepili, mali v porovnaní s tými, ktorí si denne dopriali štyri jednotky alkoholu, väčší objem šedej a bielej mozgovej hmoty. Ich mozgová hmota tak v porovnaní s tými, ktorí nepili, zostarla o desať rokov. 

Aký vek má váš mozog?
Zobraziť galériu (3)
Aký vek má váš mozog?  (Zdroj: thinkstock.com)

Najlepšie je nepiť vôbec

"Väčšina týchto negatívnych asociácií je zjavná u jedincov, ktorí konzumujú v priemere len jednu až dve jednotky alkoholu denne. Naša multimodálna štúdia teda zdôrazňuje, že aj mierne pitie môže byť spojené so zmenami v objeme mozgu u dospelých v strednom veku a starších," píše sa v odbornom článku. Je dôležité podotknúť, že ako mnohé podobné štúdie, aj tento výskum zachytáva iba koreláciu medzi konzumáciou alkoholu a zmenami mozgu. Keďže výskum bol pozorovací, experti nemôžu stopercentne povedať, či zmeny v mozgu boli skutočne spôsobené pitím. Aj napriek tomu ale zdôrazňujú, že najlepším riešením je pitie alkoholu obmedziť, resp. sa mu úplne vyhnúť. 

Viac o téme: AlkoholŠtúdiaMozogPitie alkoholu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu