Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Známy hotelový komplex pod paľbou kritiky: Žalujú ho ekológovia, tohto sa má dopúšťať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HONOLULU - Skupina ekologických organizácií podala žalobu na luxusný hotelový komplex na havajskom ostrove Maui, ktorého silné osvetlenie podľa nich predstavuje nebezpečenstvo pre ohrozené morské vtáky. Aktivisti žiadajú, aby sa letovisko viac snažilo operence chrániť, informovala agentúra AP.

Umelé osvetlenie v rezorte Grand Wailea na ostrove Maui dezorientuje tajfúnniky tmavochrbté pri preletoch medzi hniezdnymi kolóniami a oceánom, uviedli organizácie Conservation Council for Hawaii a Center for Biological Diversity. Morské vtáky si podľa nich môžu pliesť svetlá s mesiacom a hviezdami, ktoré inštinktívne využívajú na orientáciu pri svojich cestách na more. Problémy majú predovšetkým mláďatá, ktoré vylietajú nad more prvýkrát. Umelé svetlá vtáky priťahujú a oni okolo nich krúžia, kým nepadnú na zem od vyčerpania alebo nenarazia do niektorej zo stavieb. Svetlá ale lákajú aj dospelé vtáky, u ktorých boli rovnako zaznamenané zranenia, či dokonca úmrtia. 

 

Dreaming of staying at Grand Wailea this year? Head to the link below to find direct special offers and exclusive...

Posted by Grand Wailea Maui, A Waldorf Astoria Resort on Wednesday, February 2, 2022

Niektoré svetlá stlmili

Hovorca komplexu Grand Wailea, ktorý patrí do siete hotelov Waldorf Astoria, vo vyhlásení uviedol, že ochrana prírody je pre rezort dôležitá. "Spojili sme sa preto s miestnym expertom, aby nám pomohol v našich snahách zaistiť pôvodným a ohrozeným vtáčím druhom spokojný život v Grand Wailea a jeho okolí," píše sa vo vyhlásení. 

Ekologické organizácie uviedli, že letovisko stlmilo niektoré svetlá po tom, čo ochrancovia prírody poslali jeho vedeniu vlani list, v ktorom hrozili žalobou. Podľa nich vedenie hotelového komplexu vie, že ostré svetlá morským vtákom na Maui škodia. "Zvlášť sú to nezakryté reflektory, ortuťové a metalhalogenidové výbojky, osvetlenie veľkých bazénov či osvetlenie ciest a stromov na pláži," podotýkajú ekológovia.

Viac o téme: EkológiaOsvetlenieHotelHavaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu