Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Šesť kožných príznakov nákazy OMIKRON na koži, ktoré nikdy neignorujte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Drobné zmeny na koži v podobe vyrážok, opuchov alebo sfarbenia zažil už každý. Mnohokrát tomu ani nevenujeme pozornosť, no v dnešnej dobe to môže znamenať nástup omikronu. Obzvlášť obozretní by ste mali byť pri týchto šiestich kožných príznakoch.

Ak ste si v poslednom čase všimli na svojom tele netradičné kožné príznaky, mali by ste tomu venovať patričnú pozornosť. Odborníci totiž tvrdia, že existuje určitá spojitosť medzi kožnými problémami a ochorením COVID-19 cez variant omikron, uvádza The Sun. Počas pandémie sa u pozitívnych pacientov objavovali rôzne druhy symptómov, no najčastejšími boli pretrvávajúci kašeľ, vysoká teplota a strata čuchu. Omikron však škálu symptómov rozšíril napríklad o problémy s očami, bolesť uší či kožné problémy. 

1. Zmena farby

Bledá, sivá alebo modrá pokožka môže byť varovným signálom nákazy. Prejavuje sa pri ťažkom priebehu covidu, pretože zmena farby znamená nízku hladinu kyslíka v krvi. Podľa Amerického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) ide o "núdzový varovný signál nášho tela". V takomto prípade sa odporúča okamžité vyhľadanie lekára. 

Šesť kožných príznakov nákazy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Žihľavka

Údaje z aplikácie ZOE Symptom Tracker v Spojenom kráľovstve naznačujú, že u ľudí s covidom sa čoraz častejšie objavujú aj vyrážky. Spočiatku to môže vyzerá ako popálená koža alebo pľuzgier. Zvykne sa objaviť na rukách alebo chodidlách. Svrbenie sa postupom času zvyšuje. Určite odporúčame testovanie, aj keď sa u vás neprejavili žiadne iné príznaky. 

3. Potničky

Ďalším typom signlizujúcim infekciu koronavírusom sú vyrážky, ktoré sa objavujú po celom tele, no najčastejšie na lakťoch, kolenách a chrbte. Londýnsky pediater David Lloyd informoval, že deti s covidom boli poväčšine vyhádzané alebo mali vyrážky na ojedinelých miestach. "Okrem potničiek trpeli aj bolesťami hlavy a stratou chuti do jedla. Tieto symptómy už zaraďujeme medzi hlavné príznaky ochorenia COVID-19," uviedol. Covidové vyrážky sú červené a vo forme hrbolčekov. Môžu sa objaviť po celom tele aj týždne po nástupe infekcie. 

Šesť kožných príznakov nákazy
Zobraziť galériu (5)

4. Covidové prsty na nohách

Najčastejšie sa zvyknú objavovať u ľudí do 18 rokov. Prsty nadobudnú červenú alebo fialovú farbu. Objavujú sa aj v prípadoch, kedy sa u infikovaných neprejavujú žiadne iné príznaky covidu. 

5. Opuchnuté pery

Mnoho ľudí infikovaných omikronom u seba okrem príznakov prechladnutia zaznamenalo aj zväčšenie a popraskanie pier. "Pery môžu byť suché, popraskané a bolesť sa väčšinou prejaví aj ústach," tvrdia experti z CovidSkinSigns

Využite čajové vrecúška, dokážu dať do poriadku vaše popraskané pery.
Zobraziť galériu (5)
Využite čajové vrecúška, dokážu dať do poriadku vaše popraskané pery.  (Zdroj: profimedia.sk)

6. Suchá pokožka

Nemusí ísť priamo ekzém, ale ten sa objavuje u väčšiny prípadov. Sledujte si hlavne krk, prednú časť hrudníka a miesta na koži, ktoré sú vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Koža zmení farbu na ružovú a svrbenie je až neznesiteľné. Objavuje sa počas infekcie, ale aj po jej prekonaní. 

Viac o téme: KožaSymptómyKoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu