Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Neuveriteľné odhalenie o rúškach a respirátoroch: To, čo vedci zistili, prekvapilo aj ich

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CARDIFF - Nosenie rúška či respirátora vás robí atraktívnejším, tvrdí nová štúdia. Expertov tieto zistenia prekvapili, pretože výskum pred pandémiou ukázal pravý opak. Odborník v oblasti psychológie tvárí sa domnieva, že rúška v dôsledku pandémie už nepredstavujú pomyselné riziko, ale normálnu súčasť každodennosti.

Vedci Univerzity v Cardiffe skúmali, či masové nosenie rúšok ovplyvnilo vnímanú atraktivitu nositeľa. Svoje výsledky zverejnili v časopise Cognitive Research: Principles and Implications. Pred pandémiou ochorenia COVID-19 výskum zistil, že lekárske rúška znižovali vnímanú atraktivitu danej osoby. Keď však vedecký tím opäť skúmal rovnakú tému v súčasnosti, zistil, že vnímanie ľudí sa zmenilo. "Výsledky ukazujú, že tváre boli považované za najatraktívnejšie, keď boli zakryté lekárskymi rúškami, a výrazne atraktívnejšie, keď boli prekryté rúškami, ako keď neboli prekryté. Na rozdiel od očakávania základná atraktivita neinteragovala s typom prekrytia, čo naznačuje, že to nie je spôsobené prekrytím negatívnych čŕt," píše sa v odbornom článku. 

Neuveriteľné odhalenie o rúškach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky)

Experti požiadali ženy, aby ohodnotili príťažlivosť mužských tvárí, keď mali nasadené lekárske rúško a potom keď ho nemali nasadené. Štyridsať tvárí, ktoré ohodnotili, bolo najprv ohodnotených z hľadiska atraktivity. "Naša štúdia naznačuje, že tváre sa považujú za najatraktívnejšie, keď sú zakryté lekárskymi rúškami. Môže to byť preto, že sme zvyknutí na to, že zdravotnícki pracovníci nosia modré rúška a teraz ich spájame s ľuďmi v opatrovateľských alebo lekárskych profesiách. V čase, keď sa cítime zraniteľní, nás môže nosenie lekárskych rúšok upokojiť, a tak k nositeľovi prechovávame pozitívnejší postoj," vysvetlil Michael Lewis z Cardiffskej univerzitnej školy psychológie a odborník na psychológiu tvárí v stanovisku

Neuveriteľné odhalenie o rúškach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Friso Gentsch/dpa)

Podľa výskumníkov je dôvodom väčšej atraktivity v prípade nasadeného rúška fakt, že spodná časť tváre je zakrytá. Tento efekt však bol prítomný iba u menej atraktívnych a príťažlivých ľudí. Výsledky sú tak v rozpore s predpandemickým výskumom, podľa ktorého rúška nútili ľudí premýšľať o chorobe. "Súčasný výskum ukazuje, že pandémia zmenila našu psychológiu v tom, ako vnímame nositeľov rúšok. Keď vidíme niekoho v rúšku, už si nemyslíme, že ‚ten človek má chorobu, musím sa držať ďalej,‘" dodal Lews. 

Vedci odhalili, koľkokrát môžete nosiť respirátor, aby bol ešte stále účinný: To by ste nečakali!

Podľa neho v tom možno vidieť súvislosť s evolučnou psychológiou a tým, prečo si vyberáme partnerov, ktorých si vyberáme. Choroba a dôkaz choroby môžu hrať veľkú úlohu pri výbere partnera. Teraz môžeme pozorovať posun v našej psychológii tak, že rúška už nepôsobia ako signál kontaminácie. 

Viac o téme: RespirátorPandémiaRúškoAtraktivitaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu