Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci porovnávali okresy, prekvapivé odhalenie: TOTO donúti ľudí zaočkovať sa viac než lockdown

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP/Laszlo Balogh)

NEMECKO - Hrozba vylúčenia neočkovaných z mnohých oblastí verejného života zvyšuje ochotu ľudí nechať sa zaočkovať. Podľa agentúry DPA to vyplýva z prípadovej štúdie mníchovského inštitútu Ifo, ktorá porovnávala registrácie na očkovanie prvou dávkou v niekoľkých okresoch na nemecko-rakúskej hranici od začiatku októbra do začiatku decembra.

Okresy v Rakúsku, ktoré predtým, ako Nemecko zaviedlo takzvané 2G pravidlo, teda povinnosť mať pri vstupe do určitých verejných priestorov doklad o očkovaní alebo prekonaní, zaznamenali v predmetnom období v porovnaní s tými nemeckými rýchlejší nárast záujmu o očkovanie. V rakúskych okresoch sa za dané obdobie zvýšil počet očkovaných zo zhruba 61 na 68 percent, zatiaľ čo na nemeckej strane hranice to bolo z 57 na 61 percent.

Štúdia ďalej uvádza, že trend zvyšovania počtu záujemcov o vakcináciu sa v Rakúsku spomalil po tom, čo krajina 22. novembra vyhlásila plošnú uzáveru. "Zdá sa preto, že cielené obmedzenia pre odmietačov očkovania zvyšujú ochotu dať sa zaočkovať viac ako lockdown pre všetkých," uviedol spoluautor výskumu Hannes Winner. 

Najnovšie odhalenie vedcov: Takto získate maximálnu imunitu voči KORONAVÍRUSU

Nemecko nakoniec pristúpilo k opatreniam, ako je pravidlo 2G, lockdown pre nezaočkovaných alebo povinné očkovanie pre vybrané skupiny obyvateľstva, v polovici novembra. Podľa štúdie sa odvtedy začali znižovať medzi oboma krajinami rozdiely v záujme o prvú dávku vakcíny.

Viac o téme: OčkovanieNemeckoRakúskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu