Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KORONAVÍRUS Zmena v očkovaní! Vieme, kedy môžete dostať posilňujúcu dávku vakcíny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

BRATISLAVA - Podať posilňujúcu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 bude na Slovensku možné už po troch mesiacoch. Vyplýva to z aktualizácie usmernenia k aplikácii dodatočnej tretej dávky mRNA vakcíny. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Posilňujúcu dávku je možné podať kompletne zaočkovanej osobe vo veku od 18 rokov najskôr o tri mesiace po podaní poslednej dávky základnej dvojdávkovej očkovacej schémy. Ako doplnila Eliášová, aj osobám, ktoré okrem absolvovania základnej vakcinačnej schémy následne prekonali ochorenie COVID-19, alebo im boli podané monoklonálne protilátky, je možné podať posilňujúcu dávku tiež po troch mesiacoch buď od prekonania ochorenia, alebo po podaní monoklonálnych protilátok. 

archívne video

V rámci kampane Darujme si Vianoce prišiel očkovanie do veľkokapacitného centra v Bratislave podporiť aj minister vnútra (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kompletne zaočkovanej osobe jednodávkovou vakcínou je možné podať posilňujúcu dávku už po dvoch mesiacoch. "Umožnenie skrátenia intervalu medzi podaním posilňovacej dávky je ďalším výrazným krokom k záchrane zdravia a životov občanov, a to najmä v čase, keď sa očakáva výrazný nástup ďalšej mutácie koronavírusu – omikronu," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Slovensko sa tak podľa jeho slov pripojilo k ostatným krajinám sveta, kde tento interval na základe relevantných vedeckých štúdií už skrátili.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu