Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tri druhy POTRAVÍN, ktoré dokážu narobiť galibu v ústach: Tá posledná vás poriadne šokuje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ST HELENS - Ochorenie ďasien, tiež známe ako parodontitída, je bežným javom. Vzhľadom na jeho spojenie s rakovinou a demenciou je nevyhnutné tento stav riešiť včas. Ako sa ale ukázalo, pravidelná a správna ústna hygiena nestačí. Podľa zubnej odborníčky sa treba vyhýbať týmto trom potravinám.

Parodontitída je spôsobená povlakom, ktorý obklopuje zuby a obsahuje milióny baktérií. Niektoré potraviny môžu prispieť ku vzniku ochorenia, ktoré postihuje ďasná. "Ochorenie ďasien je infekcia tkanív, ktoré obklopujú zuby. Je to spôsobené hlavne baktériami z nahromadenia povlaku," vysvetľujú odborníci. Toto nahromadenie povlaku spôsobuje, že ďasná sú opuchnuté, boľavé a infikované, čo je stav známy ako gingivitída. 

Prevencia paradentózy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ak sa infekcia nelieči, môže viesť k rozvoju ďalších zdanlivo nesúvisiacich stavov. Pribúdajúce dôkazy naznačujú, že paradentóza môže súvisieť s Alzheimerovou chorobou, rakovinou a ochorením dýchacích ciest. Vedci sa domnievajú, že sú to práve baktérie spôsobujúce paradentózu, ktoré sa dostávajú do krvného obehu a putujú do iných častí tela, kde spôsobujú poškodenie. Podľa všetkého baktéria porphyromonas gingivalis, ktorá sa nachádza vo väčšine prípadov ochorenia ďasien, je prítomná aj v mozgu jedincov s Alzheimerovou chorobou. Našťastie dobrá ústna hygiena môže udržať tento stav pod kontrolou, najmä ak sa vyhnete niektorým potravinám, upozornila zubárka celebrít Hanna Kinsellová. 

Zubári varujú pred jednou činnosťou: Ak ju robíte, hrozí vám trvalé poškodenie chrupu

Nealkoholické sladené nápoje

Nealkoholické sýtené ochutené nápoje sú jedným z hlavných vinníkov v zozname potravín vyvolávajúcich ochorenie ďasien. Je to spôsobené najmä ich vysokým obsahom cukru, ktorý sa rozkladá na kyseliny a spôsobuje kazy v sklovine zubov. "Tieto nápoje sú hlavným zdrojom pridaného cukru a aby toho nebolo málo, väčšina nealkoholických nápojov obsahuje kyselinu fosforečnú a citrónovú, ktoré opotrebúvajú zubnú sklovinu," vysvetlila Kinsellová. Namiesto toho odporúča piť viac vody. Fluoridovaná voda môže pomôcť predchádzať zubnému kazu. Ak si vyberiete balenú vodu, skontrolujte obsah fluoridov na etikete. 

Tri druhy POTRAVÍN, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Kyslé ovocie

Podobne ako nealkoholické sladné nápoje, aj kyslé ovocie môže byť škodlivé, pretože narúša ochrannú sklovinu. Sklovina na zuboch sa po konzumácii kyslých potravín na krátky čas zjemní, ale sliny dokážu pomaly obnoviť rovnováhu neutralizáciou kyslosti v ústach.

Potraviny obsahujúce jednoduché uhľohydráty

Jednoduché uhľohydráty, ako sú tie, ktoré sa nachádzajú v cestovinách či sušienkach, sa môžu rýchlo premeniť na cukor. Vzhľadom na ich lepkavú štruktúru zostávajú tieto potraviny často medzi zubami. "Pokiaľ si so sebou neberiete zubnú kefku do práce, snažte sa vyhnúť jedlám obsahujúcim škrob, ktoré vám môžu počas obeda uviaznuť v ústach. Mäkký chlieb a hranolčeky sa napríklad veľmi často zachytávajú medzi zubami," upozornila expertka. 

Viac o téme: ZubyParadentóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu