Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Štyri faktory, ktoré zvyšujú riziko, že zaočkovaní ľudia ochorejú na COVID-19

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NORWICH - Ľudia, ktorí boli zaočkovaní proti ochoreniu COVID 19 a napriek tomu sa nakazili vírusom SARS CoV-2, získali tzv. prielomovú infekciu. Jej priebeh je však odlišný od toho, ktorý prekonávajú nezaočkovaní pacienti. Článok publikovaný v časopise The Conversation priniesol zoznam faktorov, ktoré môžu ovplyvniť vznik tejto infekcie aj po podaní druhej očkovacej dávky.

Pacienti, ktorí ochoreli na COVID-19 aj napriek tomu, že sú zaočkovaní, prekonajú prielomovú infekciu. Jej symptómy sa prejavujú bolesťami hlavy, nádchou, kýchaním, bolesťou hrdla či stratou čuchu. Niektoré z nich sú teda rovnaké s tými, ktoré sa prejavujú u nezaočkovaných osôb. Zaočkovaní majú tiež menšiu pravdepodobnosť hospitalizácie než neočkovaní a je pravdepodobné, že budú trpieť menším množstvom príznakov v počiatočných fázach ochorenia a zrejme sa vyhnú aj postcovidovému syndrómu. Podľa štúdie zverejnenej v časopise The Conversation môžu vznik prielomovej infekcie spôsobiť štyri faktory.

1. Typ vakcíny

Prvým je konkrétny typ vakcíny a zníženie relatívneho rizika, ktoré určuje, do akej miery vakcína znižuje riziko, že niekto ochorie na COVID-19 v porovnaní s niekým, kto nebol očkovaný. Klinické testy uvádzajú, že Moderna znížila riziko vzniku symptomatického ochorenia o 94 percent, zatiaľ čo Pfizer o 95 percent. Vakcíny Johnson & Johnson a AstraZeneca sú na tom o niečo horšie; riziko znížili asi o 66 percent, respektíve 70 percent, hoci ochrana poskytovaná vakcínou AstraZeneca stúpa na 81 percent v prípade, že medzi dávkami bola dlhšia pauza. 

Štyri faktory, ktoré zvyšujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

2. Doba od očkovania

Je stále evidentnejšie, že v tejto súvislosti hrá veľkú rolu aj čas, ktorý uplynul od očkovania, preto sa čoraz častejšie hovorí o tzv. posilňovacích imunizáciách. Viaceré výskumy odhalili, že účinnosť vakcíny Pfizer klesá v priebehu šiestich mesiacov po očkovaní. 

3. Varianty koronavírusu

Ďalším dôležitým faktorom je variant vírusu, pretože vakcíny boli vyvinuté proti pôvodnému kmeňu. Pri variante alfa klesá účinnosť vakcíny Pfizer po dvoch dávkach na 93 percent, pri delte sa znižuje na 88 percent. Počas dvoch až štyroch týždňov po druhom očkovaní vakcínou Pfizer je pravdepodobnosť vzniku symptomatického priebehu covidu pri delte o 87 percent nižšia, ale po štyroch až piatich mesiacoch sa toto číslo zníži na 77 percent. 

Štyri faktory, ktoré zvyšujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

4. Váš imunitný systém

Vyššie uvedené údaje sa týkajú priemerného zníženia rizika v rámci populácie. Riziko vzniku ochorenia však závisí od imunity a ďalších faktorov špecifických pre každý organizmus. Imunitná kondícia sa s vekom spravidla znižuje. Dlhodobé zdravotné problémy môžu tiež zhoršiť reakciu na očkovanie. Seniori alebo ľudia s oslabeným imunitným systémom preto môžu mať zníženú odolnosť získanú očkovaním alebo môže u nich táto odolnosť rýchlo klesať. Klinicky najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov boli očkované ako prvé, čo môže zvýšiť riziko vzniku prielomovej infekcie v dôsledku klesajúcej ochrany. 

KORONAVÍRUS Boli ste zaočkovaní vakcínou Pfizer? Vedci zistili, akú máte ochranu proti delte

Máme dôvod obávať sa?

Vakcíny výrazne znižujú vaše šance ochorieť na COVID-19 a ešte výraznejšie chránia pred hospitalizáciou a smrťou. Mnohé štáty už preto začali s tretím očkovaním, na Slovensku sa s ním začalo 11. októbra. Nie je však správne, ak sa táto situácia interpretuje ako zlyhanie funkčnosti vakcín. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu