Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci odhalili kombináciu potravín, ktorá znižuje riziko vzniku Alzheimera: Budete prekvapení!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMES - Výsledky prieskumu vedcov zo Štátnej univerzity v Iowe potešia všetkých milovníkov červeného vína a syrov. Podľa ich zistení totiž môže primeraná konzumácia niektorých potravín podporiť kognitívne schopnosti a oddialiť nástup demencie. Autori štúdie pripúšťajú, že existuje určitá súvislosť medzi stravovacími návykmi a vznikom Alzheimerovej choroby.

Červené víno a syr mnohí radia ku kulinárskym špecialitám a podľa výsledkov najnovšej štúdie si ich môžete dopriať bez väčších výčitiek. Ich primeranou konzumáciou totiž podporujete kognitívne schopnosti a eliminujete riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Uvádzajú to vedci zo Štátnej univerzity v Iowe po analýze údajov od 1 787 dospelých vo veku 46 až 77 rokov, ktorí vyplnili dotazník zameraný na konzumáciu potravín a alkoholu.

Čítajte aj: Vedci vraj našli spôsob, ako zvýšiť svoj bežecký výkon: Budete prekvapení, čo treba piť

Z výsledkov zistili, že syr je potravina, ktorá nás najviac chráni pred kognitívnymi ťažkosťami nastupujúcimi s pribúdajúcim vekom a to až do pokročilého vekového štádia. Ukázalo sa tiež, že denná konzumácia červeného vína zlepšuje kognitívne funkcie a jahňacie mäso konzumované raz týždenne podporuje dlhodobú kognitívnu zdatnosť.

Vedci odhalili kombináciu potravín,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Z výsledkov tiež vyplýva, že nadmerná konzumácia soli zvyšuje riziko kognitívnych ťažkostí. „Bol som príjemne prekvapený, keď naše výsledky naznačili, že primeraná konzumácia syra a červeného vína nie sú dobré iba na to, aby nám pomáhali prekonať súčasnú pandémiu, ale možno nám pomôžu zvládať čoraz zložitejší svet, ktorý sa zrejme nikdy nespomalí,“ uviedol šéf tímu doktor Auriel Willette. „Sú však potrebné ďalšie klinické štúdie, ktoré by preukázali, že mierne zmeny v stravovaní môžu významne pomôcť nášmu mozgu.“

Vedci odhalili kombináciu potravín,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aj keď príčina prepojenia medzi konzumáciou týchto potravín a psychickým zdravím zostáva nejasná, vedci sa domnievajú, že syr a červené víno môžu niektorých ľudí chrániť pred účinkami Alzheimerovej choroby. „V závislosti od genetických faktorov, ktoré si v sebe nesieme, sa zdá, že niektorí jedinci sú chránení pred touto chorobou viac, iní menej. Domnievam sa, že správna voľba potravín môže úplne zabrániť vzniku choroby a strate kognitívnych funkcií," dodal člen výskumného tímu Brandon Klinedinst. 

Viac o téme: VínoSyrAlzheimer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu