Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci zistili, ako sa dá predvídať ťažký priebeh KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americkí vedci našli v krvi citlivý biomarker, podľa ktorého sa dá predpokladať, ako závažný bude u infikovanej osoby priebeh ochorenia COVID-19. V štúdii zverejnenej v časopise Scientific Reports vedci z Zdravotníckej univerzity v Južnej Karolíne (MUSC) uvádzajú, že by mohlo ísť o lipid nazývaný sfingozín.

U bezpríznakových pacientov, ktorí mali pozitívny test na COVID-19, zaznamenali v porovnaní s pacientmi s negatívnym výsledkom testu mierne zvýšenú hladinu sfingozínu. V prípadoch pacientov, u ktorých sa príznaky ochorenia rozvinuli, experti pozorovali až 15-násobné zníženie úrovne tohto lipidu. 

Ako je to s imunitou po očkovaní proti COVIDU-19? Jasný verdikt expertov

Tri štvrtiny asymptomatických pacientov mali tiež zvýšenú hladinu enzýmu ceramidáza. Zároveň u väčšiny symptomatických pacientov ceramidáza nebola detekovaná vôbec. Enzým ceramidáza sa totiž podieľa na tvorbe sfingozínu. Podľa tejto štúdie je sfingozín v predpovedi závažnosti covidu úspešný až na 99 percent. 

Vedci zistili, ako sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Analýza úrovne rôznych lipidov je však finančne náročná a vyžaduje sofistikované vybavenie. Tento spôsob predpovedania covidu preto nie je v súčasnosti využiteľný. Autori však očakávajú, že bude možné vytvoriť test na báze ELISA, podobný klasickému testu PCR. Sfingolipidy sú molekuly dôležité pre integritu bunkovej membrány a komunikáciu medzi bunkami. Môžu regulovať zápal a riadiť imunitný systém v reakcii na rôzne infekcie, uvádza sa v štúdii.

Viac o téme: KrvProtilátkyKoronavírusVeda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu