Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Britský expert varuje pred covid pasmi: Vďaka CHYBE v systéme ho môže získať aj infikovaná osoba!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Zásadná chyba v systéme znamená, že ktokoľvek môže získať covid preukaz a zúčastniť sa tak spoločenských udalostí bez toho, aby podstúpil očkovanie alebo absolvoval test. Pred covidovými pasmi varujú aj experti, podľa ktorých sú nebezpečné. Údajne ľuďom poskytujú falošný pocit bezpečia.

Britskí experti tento týždeň označili covid pasy za nebezpečné a "viac ako bezcenné" kvôli tomu, že poskytujú ľuďom falošný pocit bezpečia. Preukazy by sa mali vydávať iba tým osobám, ktoré dostali obe dávky vakcíny, zotavili sa z covidu-19 alebo boli nedávno testované s negatívnym výsledkom. Na zabezpečenie preukazu je však potrebné iba sériové číslo z bezplatného rýchleho testu od britskej Národnej zdravotnej služby (NHS) Test and Trace. Vládna webová stránka žiada používateľov, aby zadali sériové číslo a vybrali, či bol test pozitívny alebo negatívny. Nijakým spôsobom pritom neoveruje výsledok. Podvodníci, ktorí majú pozitívny test, môžu preto pokojne zaškrtnúť možnosť "negatívny" a do niekoľkých minút dostanú potvrdzujúci e-mail a textovú správu. Údaje v aplikácii NHS sa zároveň aktualizujú tak, aby bolo zrejmé, že osoba má covid preukaz. 

Britský expert varuje pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Experti však varujú pred spoliehaním sa na účinnosť covid preukazov. Podľa Bharata Pankhania, klinického lektora verejného zdravotníctva na lekárskej fakulte Univerzity v Exeteri, ide v tejto súvislosti o "ohromnú chybu v riadení". "Covid pas, ktorý vydáva NHS, nemá absolútne žiadny význam a dokonca je nebezpečný. Niektorí ľudia, ktorí systém používajú v dobrej viere, sa totiž zúčastnia hromadných akcií za predpokladu, že ostatní budú očkovaní alebo bez výskytu covidu. V skutočnosti však môžu byť obklopení ľuďmi, ktorí sú pozitívni a obišli systém, len aby sa dostali na koncert, do reštaurácie alebo na športové podujatie," varuje Pankhania. 

Britský expert varuje pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podobne sa na situáciu pozerá aj Jon Deeks, expert na testovanie ochorenia COVID-19 na Univerzite v Birminghame. "Musíte zadať iba číselný kód a test nemusíte podstúpiť. Systém je teraz založený výlučne na dôvere. Vakcinácia, sociálny dištanc a znižovanie infekčnosti na národnej úrovni bude určite efektívnejšie než požadovať od jednotlivcov, aby absolvovali testy," uviedol. 

Viac o téme: BritániaKoronavírusCOVID-19Covid pas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu