Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Experti varujú pred touto bolesťou: Ak ju pociťujete v noci, okamžite navštívte lekára

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CLEVELAND - Krátkodobej bolesti niektorej časti tela, ktorú pociťujeme možno aj každý deň, zvyčajne nevenujeme veľkú pozornosť a zabudneme na ňu vo chvíli, keď odznie. Lekári však upozorňujú na to, že ak sa častejšie v noci objavuje bolesť kolena, môže ísť o varovný signál, ktorý by sme rozhodne nemali podceňovať.

Občasné bolesti hlavy či kĺbov, ktoré nás na krátky čas obmedzia v činnosti, zvyčajne veľmi neriešime. Pokiaľ nie sú pretrvávajúce, tak sa upokojíme tým, že išlo o chvíľkové vyčerpanie alebo únavu, a vezmeme si analgetiká. Lekári sa však zhodujú v tom, že opakovaná bolesť kolena, ktorá sa ozýva najmä v noci, môže signalizovať nástup závažných problémov. 

Môže ísť o artritídu

Bolesť kolena sa môže objaviť kedykoľvek cez deň a z rôznych príčin. Ak nie je opakovaná, zrejme nejde o nič vážne. Ak vás však zobudí v noci, mali by ste navštíviť svojho lekára. Môže ísť totiž o prejav artritídy, najčastejšie osteoartritídy. "Ak majú ľudia zdravé kolená, tak ich v noci nebolia. Nepodceňujte túto bolesť, môže to byť príznak choroby," uvádza ortopedický chirurg Kim Stearns z Cleveland Clinic. Tento stav je spôsobený opotrebovaním chrupavky a pružných tkanív, ktoré chránia kosti a kĺby. Medzi ďalšie príznaky patria opuchy, pocit tepla a škrípavý či praskavý zvuk pri pohybe kolena. 

Experti varujú pred touto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Osteoartritída môže mať za následok viaceré komplikácie

Podľa portálu Healthline je osteoartritída najbežnejšou formou artritídy, ktorá spôsobuje ďalšie komplikácie. Bolesť s ňou spojená sa objavuje najmä v noci, takže preruší spánok, čím zníži produktivitu a môže spôsobiť nadváhu. Postupovať môže až do štvrtého stupňa závažnosti, na liečbu ktorého je už potrebný chirurgický zákrok alebo úplná výmena kolena. Podľa štúdie zverejnenej v časopise Clinical Rheumatology z roku 2010 môže viesť bolesť a zanedbaná liečba k úzkosti a depresii. 

Experti varujú pred touto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Osteoartritída postihuje milióny ľudí

Hlavným rizikovým faktorom tohto ochorenia je vek. Riziko jej vzniku stúpa po dosiahnutí 45 rokov, ale môže postihnúť aj mladších ľudí. Medzi rizikové faktory pre vznik aj v mladšom veku patria nadmerná hmotnosť, dedičnosť, opakované stresové zranenia, nadmerné zaťaženie fyzickými aktivitami, reuma alebo určité metabolické poruchy.

Bolesť kolena môže mať aj iné dôvody

Terapeutka Jasmine Marcusová z Maven Clinic v New Yorku vysvetlila, že bolesť kolena môže byť aj symptómom patelárnej tendinitídy spôsobenej zápalom šľachy. Obe tieto ochorenia majú tendenciu viac bolieť, keď ste v pokoji a menej zaneprázdnení. Odborníčka upozorňuje, že ak sa táto bolesť nerieši, môže sa zdravotný stav pacienta výrazne zhoršiť. Preto by ste mali pri opakovaných bolestiach kolena určite navštíviť lekára.

Viac o téme: SpánokBolesťKolenoArtritída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu