Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lekári varujú pred najnebezpečnejším variantom KORONAVÍRUSU: Mimoriadne vážne príznaky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AFP - Prahash Singh)

CHENNAI - Už od začiatku pandémie odborníci upozorňovali, že nebezpečenstvo nového koronavírusu spočíva najmä v tom, že sa správa veľmi nepredvídateľne. Neustále pribúdajú informácie o nových symptómoch ochorenia COVID-19, čo potvrdzujú aj lekári z Indie, ktorí skúmali mimoriadne nebezpečný indický variant.

K bežným a dobre známym príznakom nákazy koronavírusom patria kašeľ, horúčka, bolesti hlavy, únava či strata čuchu a chuti. Neskôr sa zistilo, že choroba sa môže prejavovať aj v podobe vyrážok na nohách. Nový variant šíriaci sa v Indii má však aj iné a oveľa agresívnejšie príznaky. "Minulý rok sme si mysleli, že vieme dosť o našom neviditeľnom nepriateľovi, ale už to, bohužiaľ, neplatí. zmenilo sa to. Tento vírus je naozaj veľmi nepredvídateľný," uviedol infektológ Abdul Ghafur v rozhovore pre časopis Bloomberg. 

Koronavírus v Indii
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Anupam Nath)

Podľa správ miestnych lekárov sa indický variant známy aj ako Delta prejavuje bolesťami žalúdka, nevoľnosťou, zvracaním, nechutenstvom, stratou sluchu, bolesťami kĺbov, opuchmi krku, angínou a krvnými zrazeninami. Obzvlášť závažný je najmä posledný z uvedených symptómov. Drobné krvné zrazeniny, známe ako mikrotromby, môžu totiž spôsobiť gangrénu, pričom v niektorých prípadoch už bola nutná aj amputácia. "Vlani som sa stretol možno s tromi až štyrmi takýmito prípadmi. Teraz je to raz týždenne," skonštatoval kardiológ Ganesh Manudhane. 

Lekári varujú pred najnebezpečnejším
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Variant Delta sa javí ako doteraz najinfekčnejší kmeň SARS Cov-2. V štúdii publikovanej v Times of India sa uvádza, že je až o päťdesiat percent nákazlivejší ako variant Alfa, ktorý prepukol vo Veľkej Británii. Delta má aj vyššie riziko hospitalizácie. Jeho výskyt bol doteraz zaznamenaný vo viac ako šesťdesiatich krajinách.

Viac o téme: DeltaKoronavírusCOVID-19Indický variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu