Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Osemnásobný otec zomrel na COVID-19: Pozitívny test mal v deň, kedy dostal druhú dávku očkovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong, File)

DURHAM - Nedávny Deň otcov bol obzvlášť ťažký pre tisíce rodín po celom svete smútiacich za milovaným človekom, o ktorého prišli kvôli ochoreniu COVID-19. Patrí medzi ne aj rodina Ballardovcov zo Severnej Karolíny. O smutných okolnostiach smrti jej člena prehovorili jeho najbližší.

Šesťdesiatpäťročný manžel a otec ôsmich detí Gordon Ballard zomrel 17. mája  na COVID-19. Podľa jeho dcéry Shareny Ballard-Hartovej bol pozitívne testovaný dva týždne predtým. Paradoxné je, že presne v ten istý deň mu bola podaná druhá dávka vakcíny. Sharena hovorí o svojom otcovi ako o veľkorysom človeku, ktorý vybudoval vlastnú firmu a úspešne viedol pohrebný ústav. S manželkou Sandrou by v júli oslávili štyridsiate výročie sobáša. 

KORONAVÍRUS Hrôzostrašná spoveď: Chorého otca som vozil od nemocnice k nemocnici a žobral o pomoc, i tak zomrel

Ballard od narodenia trpel kosáčikovou anémiou (genetické ochorenie červených krviniek). Problémy sa u neho v tejto súvislosti zvykli objavovať približne dvakrát do roka, on však pracoval a pomáhal ako denný pitevný technik v nemocnici a v noci pracoval v rôznych pohrebných ústavoch. Diagnóza sa vždy zhoršovala najmä v zimných mesiacoch, preto mu lekári odporučili, aby zmenil podnebie. Rodina sa preto v roku 2008 presťahovala z New Yorku do Severnej Karolíny. "Keď sa začala pandémia, otec trávil každý deň v strachu, pretože si bol istý, že zomrie, ak sa nakazí," hovorí Sharena. Napriek tomu pomáhal príbuzným, ktorých zasiahol covid. On sám bol hospitalizovaný 3. mája. 

Potom nabrali udalosti rýchly obrat a Gordonov stav sa rapídne zhoršil. Zomrel v nemocnici Duke University Hospital, kde pracuje jeho dcéra na personálnom oddelení. "Mala som sa vrátiť do práce, ale nebola som schopná. Aby som sa dostala do svojej kancelárie, musela by som prejsť okolo kliniky, ktorú navštevoval otec a ešte nie som na to pripravená," uviedla. Rovnako zle to znáša aj Quinton Wilburn, Ballardov adoptívny syn, ktorý prišiel už o svojho tretieho rodiča. Jeho biologickí rodičia zomreli, keď bol malý. Zdôraznil, že práve Gordon bol jeho otec. "Nezáleží na tom, kto je biologický otec. Otcom sa stáva ten, kto ťa vychová," dodal. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu