Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prelomová technológia! Rúška za pár desiatok minút zistia, či má človek COVID: Sú spoľahlivé ako PCR testy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Nákazu koronavírusom by časom mohli začať zisťovať nové rúška, ktoré podľa zistení inžinierov z Massachussetského technologického inštitútu (MIT) a Harvardovej univerzity zhruba počas 90 minút diagnostikujú, či má ich nositeľ covid-19. Informoval o tom denník The Jerusalem Post.

Tieto rúška sú vybavené drobnými, jednorazovými senzormi, ktoré vedci označujú ako Specific High-sensitivity Enzymatic Reporter unLOCKing (SHERLOCK). Tieto senzory je možné zapracovať aj do oblečenia a poskytnúť tak nový spôsob, ako sledovať vystavenie koronavírusu.

KORONAVÍRUS Vedci skúmali vakcíny mRNA: Vynikajúce správy, až takto dlho má trvať ich ochrana

James Collins z MIT začal vyvíjať tieto nositeľné senzory už pred rokmi, aby pomohli diagnostikovať vírusy eboly a ziky. Senzory sú vysušené mrazom a obklopené vrstvou vody, ktorá sa uvoľní vo chvíli, keď nositeľ stlačí tlačidlo a vyšle tak signál, že sa chce nechať otestovať. Keď suché komponenty nasiaknu vodou, analyzujú nahromadené kvapôčky z dychu a začnú ich testovať na covid-19.

Lacné a spoľahlivé ako PCR testy

Peter Nguyen, výskumník Harvardovej univerzity a jeden z hlavných autorov výskumu, uviedol, že tento test je rovnako spoľahlivý ako vysoko citlivé PCR testy a pritom rovnako rýchly ako antigénne testovanie používané pre rýchlu analýzu covidu-19. Test je taký presný, že dokáže dokonca rozlíšiť medzi jednotlivými mutáciami covidu, uviedol denník Business Insider.

Rovnakú technológiu je možné použiť aj na zisťovanie iných patogénov, napríklad vírusu chrípky. Celé zariadenie je navyše lacné - prototyp stál päť dolárov (cca 4,20 eura) a finálny produkt by sa dal vyrábať ešte lacnejšie.

Vedecký tím teraz hľadá komerčných partnerov, ktorí by boli ochotní pustiť sa do výroby senzorov, takže sa v blízkej dobe zrejme v regáloch obchodov neobjavia. Ale aj keby nám rúška so zabudovanými senzormi nepomohli zvládnuť túto pandémiu, mohli by pomôcť zastaviť tú budúcu, ak budeme vedieť, aký patogén hľadať, dodal Business Insider.

Viac o téme: TechnológiaTestyNováRúškoSenzoryKoronavírusCovid19Veda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu