Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEO Delfín v dovolenkovom raji Slovákov je miláčikom turistov: Pozor, úrady pred ním varujú!

(Zdroj: Youtube/elDiarioes)

MADRID - V zátoke v Galícii na severozápadnom pobreží Španielska majú miestni už niekoľko mesiacov zvieracieho miláčika - delfína, s ktorým sa niektorí lovci morských plodov skamarátili. Miestne úrady ale varujú, že zhruba 300-kilový Manoliňo, ako ho pokrstili, môže byť nebezpečný. Jednému potápačovi už roztrhol neoprén a ľahko ho zranil, napísal denník El País.

Miestny lovec mušlí Roger Suárez, ktorý sa s delfínom spriatelil už vlani, ho ale bráni. "Spočiatku sme nevedeli, ako sa k nám bude správať, predsa len je to divoké zviera," hovorí. Pripomínalo to podľa neho správanie psa, ktorý sa pomaly približuje a najprv vás oňuchá. Nakoniec ale delfína objav a nakrútil s ním video, v ktorom ho škrabe po bruchu. Vtedy ešte Manoliňo vážil "len" 150 kg, teraz je to už zhruba dvojnásobok a meria vyše dva metre. 

Iní lovci sa sťažujú, že ich delfín obťažuje. "My musíme pracovať a on sa chce hrať," uviedol jeden z nich. Jeho kolegu zas Manoliňo uhryzol do ruky, našťastie ale neutrpel vážne zranenie. V takýchto prípadoch sa odporúča dať ruky k telu a vyhnúť sa očnému kontaktu. Podľa biológa Alfreda Lópeza si už Manoliňo s ľuďmi robí, čo chce. "Myslí si, že s ním majú nejaké puto, ale sú len jeho hračkami," vyhlásil o cicavcovi z radu veľrýb, ktorý obvykle žije vo skupinách. Tohto jedinca však zrejme jeho skupina vypudila. 

S letnou sezónou miestne úrady odštartovali osvetovú kampaň, pretože nebezpečenstvo hrozí ľuďom i samotnému delfínovi. Je to totiž chránený druh. Ľudia by mali vyjsť okamžite z vody, keď ho uvidia. Z hravého delfína sa totiž môže nečakane stať agresívne nepriateľ. Varovania pred Manoliňom však majú presne opačný efekt; prilákajú len ďalších návštevníkov, ktorí sa s ním chcú odfotiť. Podľa šéfa výskumného ústavu študujúceho život delfínov (BDIR) Bruna Díaza je to sebecké správanie. 

Viac o téme: DelfínŠpanielskoGalíciaManoliňo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu