Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Starosta vraj našiel dve tony zlata

Nájdený poklad má byť súčasťou Jantárovej komnaty.
Nájdený poklad má byť súčasťou Jantárovej komnaty.

DRÁŽĎANY - Starosta obce Deutschneudorf na saskej strane Krušných hôr tvrdí, že v istej, doteraz neotvorenej šachte objavil asi dve tony zlata alebo aspoň striebra.

Podľa jeho predstáv by malo ísť o drahý kov, ktorý bol súčasťou takmer už legendárnej Jantárovej komnaty, ktorú nacisti vykradli v Rusku a koncom druhej svetovej vojny ukryli na neznáme miesto. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že "poklad" bol nájdený meracími prístrojmi v hĺbke asi 20 metrov v skalnatom podloží.

"Určite to nie je železo. Je to zlato, možno striebro," povedal starosta Hans-Peter Haustein, ktorý sa vo voľnom čase venuje hľadaniu pokladov. "Očakávame, že to bude zlato z Jantárovej komnaty alebo odkazy na toto zlato ležiace v inej skrýši," dodal. Pri pátraní vysielal špeciálnym prístrojom elektromagnetické vlny do horniny a odraz podával informácie o jej zložení. "Preto môžeme výskyt železa vylúčiť," tvrdil.

Haustein, ktorý sa už roky venuje hľadaniu stratenej Jantárovej komnaty, údajne v tomto prípade postupoval podľa nákresov svojho otca. Ten počas vojny pôsobil pri letectve a vraj zaznamenal koordináty miest, kde nacisti mohli pred pádom režimu schovávať zlato a diamanty. Tieto koordináty majú údajne viesť k takzvaným odberovým skladom nacistov.

Jantárová komnata, presnejšie obklady stien z umelecky spracovaných a do drahých kovov uložených kusov jantáru, bola darom pruského kráľa pre cára Petra Veľkého. Ten ju dal nainštalovať v zámku Carskoje selo pri Petrohrade. Keď v roku 1941 nemecká armáda zámok obsadila, dala obklady demontovať a previezť do Nemecka. Najskôr boli bedne so súčasťami Jantárovej komnaty uložené v Königsbergu (Královci, dnešnom Kaliningrade), po priblížení frontu boli odvezené hlbšie do Nemecka, kde ich stopy končia.

V uplynulých desaťročiach sa už asi o stovke miest tvrdilo, že sú v nich bedne s jantárom, zatiaľ sa to ale nikdy nepotvrdilo. Odborníci sa domnievajú, že ak boli súčasti Jantárovej komnaty skutočne niekde zakopané (špekuluje sa, že v opustených baniach), aj tak už dávno zanikli, pretože jantár vraj v takom prostredí nevydrží.

Rusko nedávno Jantárovú komnatu na zámku obnovilo z vlastných zdrojov podľa starých fotografií.

Obec Deutschneudorf leží tesne pri hraniciach s Českom, v malom výbežku nemeckého územia oproti Litvínovu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu