Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nenávidíte cvičenie? Dajte si horúcu vaňu! Vedci vysvetlili prečo, budete prekvapení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

COVENTRY - Po náročnom dni v práci má iba málokto chuť ísť športovať. Namiesto toho by väčšina pravdepodobne zvolila relax vo vani. Nový výskum tvrdí, že účinky oboch aktivít môžu byť rovnaké. Vedci zistili, že pravidelný horúci kúpeľ dokáže napodobniť výhody, ktoré získavate cvičením.

Vedci z Univerzity v Coventry majú dobré správy. Zistili, že pravidelné kúpanie v horúcej vode môže napodobňovať množstvo zdravotných výhod chôdze, joggingu a bicyklovania.

Kúpanie totiž zvyšuje prietok krvi, telesnú teplotu a srdcovú frekvenciu rovnakým spôsobom ako cvičenie, a môže pomôcť zlepšiť kardiovaskulárne zdravie, podporiť rast a opravu buniek a dokonca pôsobiť ako antidepresívum. Medzi výhody patrí tiež nižší krvný tlak, znížené riziko tvorby zápalov a prísnejšia kontrola hladiny cukru v krvi pre ľudí s cukrovkou 2. typu.

Experti prezradili, ktorá aktivita je najlepšia, keď chcete schudnúť a spáliť viac kalórií

Bohužiaľ, tieto "tepelné terapie" nie sú schopné pomôcť pri odbúravaní tukov alebo zlepšovaní svalovej hmoty a hustoty kostí. Vedci sa napriek tomu domnievajú, že kombinácia cvičení s horúcimi kúpeľmi a použitím sauny môže viesť k väčšiemu zdraviu, tvrdí Charles Steward, jeden z autorov výskumu. „Pojem ‚cvičenie je medicína‘ je správny. Je to jeden z najlepších spôsobov, ako zostať zdravý, ale medicína nefunguje, ak nie ste pripravení ju užiť,“ uviedol Steward.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

„Dodržiavanie cvičení je veľmi slabé a mnoho ľudí nie je ochotných cvičiť pre nedostatok času a motivácie. A u tých, ktorí sú starší alebo majú chronické choroby, môže cvičenie spôsobiť aj bolesť, ktorá zo zrejmých dôvodov cvičenie ďalej obmedzuje,“ poznamenal Steward. Zároveň dodal, že podľa výskumov kúpanie sa vo vani/vírivke alebo používanie sauny môže byť dobrou alternatívou pre tých, ktorí nechcú alebo nemôžu cvičiť.

Celosvetovo asi 25 percent dospelých nespĺňa minimálne odporúčané fyzické cvičenie 150 minút miernej aktivity alebo 75 minút intenzívnej činnosti týždenne. Chôdza, jogging a jazda na bicykli sú klasifikované ako mierne cviky, zatiaľ čo k intenzívnej činnosti patrí beh dostatočne rýchly na to, aby ste sa zadýchali.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Analýza tímu z Univerzity v Coventry zahŕňala dobrovoľníkov, ktorí trávili rovnaké množstvo času vo vírivke a na bicykli. Experti zistili, že hoci je pohyb efektívnejší pri zvyšovaní výdaja energie, došlo k porovnateľnému zvýšeniu telesnej teploty a srdcovej frekvencie. Ultrazvukové vyšetrenia tepien medzitým odhalili podobné zvýšenie prietoku krvi.

Vedci taktiež zvážili použitie sáun a horúcich kúpeľov v mnohých kultúrach po celom svete, napríklad vo Fínsku, Japonsku a Južnej Kórei. Len vo Fínsku s populáciou 5,5 milióna ľudí sú asi tri milióny sáun. „Všetky tieto kultúry - a mnoho ďalších historických a súčasných kultúr, ktoré sú populárne v kúpaní - vychvaľujú zdravotné výhody týchto postupov. A teraz vieme, že mali po celú dobu pravdu,“ dodal Steward.

Viac o téme: VodaZdravieKúpeľHorúca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu