Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Štúdia odhalila, ktorej VECI sa pred spaním vyvarovať, ak si nechcete zruinovať sexuálny život

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA - Tak ako každú funkciu vášho tela, aj vašu túžbu a schopnosť mať sex ľahko ovplyvňujú rôzne faktory. Ak zápasíte s nízkym libidom alebo sexuálnou dysfunkciou, môžete to jednoducho napraviť. Nedávna štúdia prezradila, ktorej veci sa pred spaním vyvarovať, ak si nechcete zruinovať svoj sexuálny život.

Ak sa dobre nevyspíte, váš sexuálny život môže trpieť. Štúdia North American Menopause Society (NAMS) z 21. apríla zistila, že "nedostatočne kvalitný spánok môže viesť k problémom v spálni v podobe ženskej sexuálnej dysfunkcie". Podľa štúdie mali ženy s nekvalitným spánkom dvakrát vyššiu pravdepodobnosť problémov, ako je nedostatok sexuálneho záujmu alebo potešenia, než ženy s kvalitným spánkom.

Čítajte aj: Vedci zisťovali, ako je to s hygienou ľudí po sexe: Najhorší sú títo z vás

„Táto štúdia zdôrazňuje súvislosť medzi zlou kvalitou spánku a sexuálnou dysfunkciou. To sú dva bežné problémy žien v strednom veku a pýtanie sa na každý z nich a ich riešenie môže prispieť k zlepšeniu kvality života,“ hovorí hlavná autorka štúdie Stephanie Faubionová, riaditeľka NAMS.

Štúdia zistila, že dobrá kvalita spánku súvisela so sexuálnou aktivitou. „Ak pred unavenú ženu dáte tanier spánku a tanier sexu, zakaždým zvolí spánok,“ vysvetlila Faubionová. Podľa tejto logiky, ak ste dobre oddýchnutí, je pravdepodobnejšie, že sa budete chcieť venovať sexu.

Štúdia odhalila, ktorej VECI
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Sexuálne vzťahy vám tiež môžu pomôcť lepšie sa vyspať. „Väčšina žien si dopraje lepší spánok po tom, ako sa oddáva sexuálnej aktivite, pretože telo po orgazme uvoľňuje hormóny vrátane oxytocínu a prolaktínu,“ hovorí Wayne Ross, výskumník a poradca spánku v InsideBedroom. „Tieto hormóny vyvolávajú pocit spokojnosti a relaxácie a hladiny hormónu kortizolu sa tiež znižujú, čím spôsobujú nutkanie spať,“ dodal Ross.

Účinky nekvalitného spánku sa môžu prejaviť rôznymi spôsobmi, predovšetkým pokiaľ ide o vaše hormóny. „Spánok je nevyhnutný pre uvoľňovanie a reguláciu hormónov (vrátane) hormónov zodpovedných za sexuálne funkcie a libido,“ hovorí Chelsie Rohrscheibová, vedúca neurovedkyňa a spánková špecialistka spoločnosti Tatch. „Znížené pohlavné hormóny a zvýšené stresové hormóny môžu mať zásadný vplyv na pohlavný styk,“ ozrejmila Rohrscheibová.

Sexuálne funkcie sú navyše regulované autonómnym nervovým systémom (ANS), ktorý "riadi telesné funkcie mimo našu vedomú kontrolu a prebiehajú automaticky". Patrí tam napríklad tlkot srdca, trávenie, močenie a sexuálne vzrušenie. Kvalitný spánok je pre správne fungovanie ANS nevyhnutný.

Štúdia odhalila, ktorej VECI
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Keď stratíme spánok, ANS nielenže nefunguje tak efektívne, ako by malo, ale tiež zvyšujeme hladinu stresu, čo vedie náš nervový systém k prechodu do režimu prežitia. Keď sme v režime prežitia, jednou z prvých telesných funkcií, ktorá sa dostane na vedľajšiu koľaj, je sexuálna túžba a vzrušenie,“ dodala Rohrscheibová.

Podniknite niekoľko krokov

Ak sa snažíte zlepšiť kvalitu spánku, a následne svoj sexuálny život, môžete podniknúť niekoľko krokov. Rohrscheibová navrhuje dodržiavať prísny harmonogram spánku, aj cez víkendy. Mali by ste si tiež vytvoriť pravidelnú rutinu pred spánkom, ktorá zahŕňa relaxačné aktivity, ktoré môžete robiť pol hodiny až hodinu pred spaním.

„Medzi relaxačné aktivity patrí čítanie, počúvanie hudby, meditácia alebo kúpanie sa vo vani,“ poznamenala Rohrscheibová. Zároveň sa pred spaním vyvarujte obrazovkám a nekonzumujte kofeín najmenej šesť hodín pred spaním. Ideálne je vyhradiť si na spánok sedem až deväť hodín každú noc. „Veda neustále dokazuje, že spánok kratší ako sedem hodín má veľa škodlivých účinkov na mozog a telo,“ dodala na záver Rohrscheibová.

Viac o téme: SexSpánok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu