Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Očkovanie v Prešovskom kraji napreduje: Samospráva spustila nový registračný portál

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PREŠOV – Prešovský samosprávny kraj (PSK) spustil v stredu (26. 5.) do prevádzky vlastný registračný portál psk-ockovanie.sk pre čakateľov na očkovanie a preočkovanie proti ochoreniu COVID-19. Kraj chce takto uľahčiť a zefektívniť prístup pre záujemcov o vakcínu. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

"Webový portál je určený ľuďom, ktorí na termín podania prvej alebo druhej dávky vakcíny čakajú neprimerane dlhý čas. Prijímame dennodenne desiatky telefonátov a občianskych dopytov, vidíme problémy s registráciou v štátnej čakárni, preto konáme. Touto novou iniciatívou chceme uľahčiť prístup obyvateľov k očkovaniu," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Portál psk-ockovanie.sk ponúka dve sekcie. Prvou je registrácia na podanie druhej dávky vakcíny AstraZeneca pre čakateľov, ktorí sú za deklarovaným obdobím určeným na preočkovanie, čo je desať až 12 týždňov, a doteraz sú bez pozývacej SMS zo štátnej čakárne. Cez tento portál im bude pridelený najbližší možný termín na prevakcinovanie. Druhou sekciou je takzvaná "náhradnícka" registrácia pre záujemcov o očkovanie z Prešovského kraja, ktorí sú dlhší čas prihlásení v štátnej čakárni na očkovanie vakcínou Pfizer/BioNTech a sú bez termínu, pričom aktuálne je registrácia pre túto vakcínu otvorená od 16 rokov.

"Nový portál má slúžiť aj ambulantným lekárom, v spolupráci s ktorými doteraz fungovalo nahlasovanie náhradníkov na očkovanie podľa platnej vyhlášky rezortu zdravotníctva, najmä pacientov s diagnózami a presne vyšpecifikovanými ochoreniami. Tento rezervačný systém pre náhradníkov sa v týchto dňoch zlúčil s registračným mechanizmom psk-ockovanie.sk. Po novom tak už bude môcť lekár pacienta prihlásiť na očkovanie priamo cez tento registračný portál," špecifikoval vedúci odboru zdravotníctva PSK Jozef Tekáč.

Dočasné dvojjazyčné certifikáty

Ako ďalej povedal, v záujme zefektívnenia očkovania vo vakcinačných centrách PSK sa už začalo aj s vydávaním dvojjazyčných dočasných certifikátov o očkovaní v slovenskom i anglickom jazyku. Administratívne tímy ich príležitostne vytlačili aj občanom, ktorí boli očkovaní v skorších termínoch a o toto potvrdenie požiadali.

"Od pondelka 24. mája už Národné centrum zdravotníckych informácií na vládnom portáli korona.gov.sk sprístupnilo formulár, kde môžu občania očkovaní pred 22. májom spätne požiadať o dvojjazyčný elektronický certifikát k očkovaniu," dodal Tekáč.

PSK vo svojich veľkokapacitných očkovacích centrách v Prešove, Poprade, Humennom, Starej Ľubovni a v Bardejove doteraz záujemcom o očkovanie podal už 95.263 vakcín proti ochroreniu COVID-19. Prostredníctvom svojej výjazdovej očkovacej služby zaočkoval ďalších 2644 ľudí.

Viac o téme: OčkovanieČakáreňPortálPrešovKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu