Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V utorok o pol šiestej ráno buďte hore! Pozrite, čo sa stane

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Je to čas, kedy mnohí z nás práve vstávajú do práce, no v utorok sa ho vyplatí využiť aj trochu inak. Na pozorovanie oblohy. Nastane totiž superspln s prívlastkom "ružový". Prečo sa volá práve takto, sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Tohtoročný aprílový spln si vyslúžil hneď dve prezývky. Po prvé pôjde o takzvaný ružový spln, hoci to nemá nič spoločné s jeho zafarbením. Podľa starých ročeniek amerických farmárov mal totiž každý spln svoje vlastné meno. Ten aprílový bol pomenovaný podľa ružovej farby okrasných kvetín pôvodom zo Severnej Ameriky, ktoré rozkvitajú práve v tomto mesiaci. Druhá prezývka vyplýva z toho, že ide zároveň o superspln. 

V utorok o pol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Petr Horálek)

Utorňajší spln, ktorý nastane zhruba o pol šiestej ráno, bude tým druhým najväčším v tomto roku. O jedenástej hodine sa Mesiac na svojej dráhe priblíži k Zemi "len" na 357 370 kilometrov. "Je treba podotknúť, že "superspln" nie je oficiálnym astronomickým termínom. Prvýkrát toto označenie použil astrológ Richard Nolle v roku 1979. Supermesiac definoval ako nov alebo spln, ktorý nastáva vo vzdialenosti menšej alebo rovnajúcej sa 90 percentám jeho najmenšej vzdialenosti od Zeme na danej obežnej dráhe," vysvetľuje astronóm Pavel Gabzdyl. 

Po 150 rokoch sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP, )

Najväčší spln tohto roka nastane 26. mája. Naopak ten najmenší nás čaká 19. decembra. Medzi najbližším a najvzdialenejším splnom bude rozdiel takmer 49 000 kilometrov. Na prvý pohľad sa to môže javiť ako veľa, ale pre bežného pozorovateľa je tento rozdiel úplne zanedbateľný. 

Viac o téme: SplnMesiacSuperspln
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu