Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Po druhej dávke očkovania sa u ľudí objavuje poriadne čudný vedľajší účinok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

BOSTON - Vedľajšie účinky covidových vakcín sú zvyčajne dosť dobre predvídateľné: bolesť v ramene, bolesť hlavy, niekedy únava alebo zvýšená teplota. Lekári však odhalili oveľa zvláštnejší vedľajší účinok, o ktorom pacienti hovoria čoraz častejšie a mnohých poriadne vystrašil.

Prekonali ste COVID-19? Ak sa dáte očkovať Pfizerom, možno sa aj vo vašom tele stane TOTO

Bežné vedľajšie účinky vakcín proti ochoreniu COVID-19 nie sú ničím novým. Najnovšie ale lekári hovoria o veľmi zvláštnom vedľajšom účinku, ktorý zaznamenalo množstvo pacientov. Konkrétne ide o živé a častokrát poriadne bizarné sny. Častejšie sa vyskytujú u ľudí, ktorí dostali aj druhú dávku vakcíny. Zdravotnícky redaktor televízie CBS4 David Hnida nedávno uviedol, že o tomto vedľajšom účinku počul rozprávať sa ľudí počas pobytu v prírode. "Lietanie na Mesiac, osadenie vlajky na Mesiaci. Dokonca niekto, kto išiel von, zobral Abrahama Lincolna, aby zašiel na Big Mac a zamestnanci chceli, aby im dal podpis," opísal Hnida niektoré sny, ktoré trápia ľudí po očkovaní. 

KORONAVÍRUS Po druhej dávke
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Tento fenomén zatiaľ nebol formálne preskúmaný, takže je ťažké jednoznačne povedať, prečo sa niektorým ľuďom snívajú také čudné sny. Lekári však špekulujú, že keď vaša imunitná odpoveď prudko vzrastie v reakcii na vakcínu a vyvolá ďalšie vedľajšie účinky, môže to narušiť váš spánkový cyklus, v dôsledku čoho sú sny divokejšie než zvyčajne. "Pacienti očakávajú, že pocítia horúčku, bolesti svalov, hlavy a pravdepodobne nebudú dobre spať. Najčastejším dôvodom, prečo si pamätáme sny, je narušený spánok," uviedol Dan Shade, špecialista na spánok z neziskovej organizácie Allegheny Health Network. O svojich snoch po očkovaní prehovoril na Twitteri aj advokát v oblasti nehnuteľností Richard Wetstein. "Jedným z nich bolo, že som zachránil belgické mesto pred nacistami. V druhom som zas bol na Titanicu. Zobudíte sa a hovoríte si: ‚Čo to bolo?‘" Na jeho príspevok reagovali ďalší, ktorí sa podelili s vlastnými skúsenosťami.

Divoké a živé sny môžu mnohých znepokojiť, no podľa odborníkov sa nie je čoho obávať. Ide len o fyziologický výsledok vášho imunitného systému alebo o psychologické zavŕšenie dlhého a namáhavého roku. So živými snami sa nespájajú žiadne ďalšie negatívne účinky a mali by byť len dočasné. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19Vedľajší účinok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu