Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mimoriadne vážne odhalenie: Vedci ani v najhoršom sne nepredpokladali, že to pôjde tak rýchlo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ANCHORAGE - Topenie ľadu sa kvôli klimatickým zmenám urýchľuje. Podľa novej vedeckej štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise The Cryosphere, ho teraz ročne na celom svete ubúda o 57 percent viac než v polovici 90. rokov. Podľa autorov je tak veľké zrýchľovanie nepríjemným prekvapením.

Glaciológ Thomas Slater z Univerzity v Leedse, ktorý sa na štúdii podieľal, uviedol, že zmena je zrejmá ľuďom žijúcim v oblastiach, kde pitná voda pochádza z ľadovcov, alebo tam, kde zimná ľadová vrstva na mori chráni pobrežné obydlia pred búrkami. V súčasnosti sa ale o rýchle topenie ľadu začínajú zaujímať aj obyvatelia oblastí vzdialených od polárnych krajov. "Ľudia si uvedomujú, že i keď je ľad od nich ďaleko, jeho topenie pocítia aj oni," vyhlásil Slater. 

Vedci odobrali vzorky ľadu neďaleko miesta, kde objavili Ôtziho: To zistenie ich ohromilo

Hladina oceánov za tri desaťročia vplyvom topenia pozemského ľadu v Antarktíde, Grónsku a z horských ľadovcov stúpla v priemere o 3,5 centimetra. Z celkového objemu ročnej straty pochádza 22 percent z horských ľadovcov, na ktoré pripadá len jedno percento z objavu ľadovej vrstvy na zemskom povrchu. Úbytok ľadu je patrný i v Arktíde, kde sa v lete nezvyčajne topí ľad v mori. Pri vlaňajších satelitných pozorovaniach vedci v arktickej oblasti zaznamenali druhú najmenšiu ľadovú plochu za ostatných štyridsať rokov. Odhalená morská hladina je tmavá, takže pohltí viac slnečných lúčov namiesto toho, aby ich ľad odrážal späť, čo je ďalší zdroj regionálneho oteplenia.

Mimoriadne vážne odhalenie: Vedci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V celom svete sa v porovnaní s predindustriálnym obdobím priemerná teplota zvýšila priemerne  o 1,1 stupňa Celzia, ale v Arktíde je toto otepľovanie až dvojnásobné. Na základe satelitného pozorovania, miestneho merania a modelu britskí vedci vypočítali, že v 90. rokoch minulého storočia na svete ročne v priemere ubúdalo 0,8 bilióna ton ľadu, v ostatných rokoch je to až 1,2 bilióna ton. Geológ Gabriel Wolken, ktorý sa podieľa na prieskume na Aljaške, považuje za zaujímavú kombináciu výpočtu úbytku ľadu z ľadovcov, polárnych morí a ľadovcových tabúľ. "Na Aljaške si už ľudia dôsledky ubúdania ľadu uvedomujú, zmeny sú očividné už na pohľad," skonštatoval Wolken. 

Viac o téme: ArktídaAntarktídaGrónskoTopenie ľadu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu