Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Obľúbenému miestu na lyžovačky hrozí katastrofický scenár už o 15 rokov

Ľadovec Marmolada v Dolomitoch Zobraziť galériu (2)
Ľadovec Marmolada v Dolomitoch (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Podľa štúdie organizácie Legambiente sa alpské ľadovce za ostatných 150 rokov zmenšili o 60 percent, pričom najhoršia situácia je na východe Álp. Marmolada, ľadovec v Dolomitoch na rakúsko-talianskom pohraničí, by sa mohol úplne roztopiť o 15 až 20 rokov, píše sa v štúdii, ktorú citovala agentúra ANSA.

"Krehkú rovnováhu vo vysokohorských ľadovcových prostrediach premohol postup globálneho otepľovania," uvádzajú vedci, ktorí sa podieľali na výskume. Topenie alpských ľadovcov v Taliansku sa podľa nich výrazne zrýchlilo od konca 80. rokov minulého storočia. Správa ponúka dvanásť návrhov, ako sa dá čeliť klimatickým výzvam a vyzvala vládu, aby začala rýchlo konať. 

Vedci v Himalájach spozorovali obrovskú hrozbu: Ich prítomnosť je alarmujúca!

Legambiente je talianska nezisková organizácia založená v roku 1980. Zameriava sa na klimatické zmeny, biodiverzitu a obnoviteľné zdroje energie. Každý rok vydáva správu o stave životného prostredia v Taliansku. 

Obľúbenému miestu na lyžovačky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Počas prvej svetovej vojny v ľadovci Marmolada vykopali labyrint ľadových tunelov rakúski vojaci. Odhaduje sa, že tunely sa nachádzali v hĺbke až 50 metrov. Vojaci sa spustili dolu trhlinami a vydlabali 12 kilometrov chodieb, ktoré tvorili legendárne ľadové mesto. Talianskemu vojsku sa ho nikdy nepodarilo dobyť, v roku 1917 bolo Taliansko nútené stiahnuť svojich vojakov z regiónu. Topiaci sa ľad čas od času odhalí nejaké svedectvo o vojnových časoch. Doteraz tak odhalil napríklad mŕtveho vojaka, sklady potravín, noclahárne vytvorené z drevených trámov, zbrane či osobné veci. 

Viac o téme: Globálne otepľovanieAlpyDolomityTopenie ľadovcovMarmolada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu