Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci polroka sledovali ľudí, ktorí prekonali COVID-19: Takto dlho sú schopní blokovať vírus

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BARCELONA - Podľa štúdie barcelonského výskumného ústavu IrsiCaixa majú ľudia, ktorí prekonali COVID-19, protilátky proti nemu najmenej polroka. Minulý týždeň o tom informovala agentúra EFE. K rovnakému záveru sa dopracovali v novembri aj britskí vedci.

Vedci vytvorili kalkulačku, ktorá vypočíta vašu mieru rizika úmrtia na KORONAVÍRUS

"Štúdia potvrdila, že pacienti s covidom-19 vytvárajú neutralizujúce protilátky, ktoré sú schopné blokovať vírus, a teda mať ochranný účinok najmenej šesť mesiacov od okamihu nákazy," uviedol vo vyhlásení inštitút IrsiCaixa, ktorý sidli v Badalone (súčasť barcelonskej aglomerácie) a ktorý bol založený v roku 1995 ako ústav pre výskum ochorenia AIDS. 

Vedci polroka sledovali ľudí,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskum vychádza z polročného sledovania 210 ľudí infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2. Polovica z nich nemala príznaky a polovica musela byť po nákaze hospitalizovaná. Sledovanie taktiež ukázalo, že pacienti s ťažším priebehom ochorenia majú väčšiu tvorbu protilátok než tí s miernym priebehom. Imunológ Benjamin Trinité, ktorý sa na štúdii podieľal, pripomenul, že vedci doposiaľ nevedia, ako dlho sú protilátky schopné proti covidu-19 človeka ochrániť. "Výsledky štúdie nám dovoľujú byť optimistami a domnievať sa, že imunita, či už v reakcii na ochorenie alebo na vakcínu, by mohla trvať veľmi dlho." 

Koronavírus v Maďarsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Zoltan Balogh/MTI)

K podobnému záveru dospeli aj vedci z Oxfordskej univerzity. Tí minulý mesiac zverejnili výskum vykonávaný na zdravotníkoch od apríla do novembra a následne uviedli, že ľudia, ktorí prekonali COVID-19, sa ňou veľmi pravdepodobne nemôžu znovu nakaziť najmenej šesť mesiacov. 

Viac o téme: ProtilátkyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu