Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Obyvatelia Moskvy nad 60 rokov sa môžu objednať na očkovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Ruské hlavné mesto Moskva od pondelka umožní obyvateľom nad 60 rokov objednať sa na očkovanie štátnou vakcínou proti koronavírusu SARS-CoV-2, uviedla agentúra DPA.

K tomuto kroku mesto pristúpilo po tom, čo ruské ministerstvo zdravotníctva schválilo očkovanie starších obyvateľov vakcínou Sputnik V, ktorá úspešne prešla klinickým testovaním. "Považujeme to za dobrý krok, pretože obyvatelia v staršom veku predstavujú najrizikovejšiu skupinu, ktorá znáša ochorenie (COVID-19) najťažšie," uviedol starosta Moskvy Sergej Sobjanin.

Ruský prezident Vladimir Putin svoje očkovanie presunul a dosiaľ je nie je známe, kedy k nemu pristúpi. Očkovanie však podľa vlastných vyjadrení podporuje a navyše vyhlásil, že sa podarilo úspešne zaočkovať jeho dcéru. Putinov hovorca Dmitrij Peskov v pondelok vyvrátil správy ruskej tlačovej agentúry TASS o tom, že by oddialenie prezidentovho očkovania mohlo podkopať dôveryhodnosť vakcíny. Prezident v minulosti uviedol, že sa dá zaočkovať hneď, ako zdravotnícke úrady povolia jej podávanie starším obyvateľom, píše DPA. Putin má 68 rokov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Rusko je v súvislosti s nákazou štvrtou najviac postihnutou krajinou po USA, Indii a Brazílii. V krajine sa celkovo nakazili viac ako tri milióny obyvateľov. V auguste sa Rusko stalo prvou krajinou, ktorá schválila použitie vakcíny proti koronavírusu pre verejnosť. Vakcína Sputnik V bola pomenovaná podľa prvej sovietskej družice Sputnik-1, ktorú vyslal na obežnú dráhu Zeme Sovietsky zväz.

Viac o téme: OčkovanieSenioriMoskvaObjednávanieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu