Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Začal sa Európsky týždeň boja proti rakovine krčka maternice

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Európska asociácia boja proti rakovine krčka maternice vyhlásila týždeň od 20. do 26. januára za Európsky týždeň boja proti rakovine krčka maternice.

Jeho cieľom je podniknúť aktívne kroky na zlepšenie prevencie rakoviny krčka maternice v dvoch líniách - v oblasti preventívnych prehliadok a očkovaní. Začiatok Európskeho týždňa boja proti rakovine krčka maternice vyhlásili dnes v bratislavskom Primaciálnom paláci predstavitelia a predstaviteľky partnerských organizácií, ktoré sa do iniciatívy zapojili. Záštitu nad podujatím prevzali predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Viliam Novotný a poslankyňa Európskeho parlamentu Irena Belohorská. Iniciatívou Ženy pre ženy akciu podporili aj ženy slovenského šoubiznisu, napríklad Soňa Müllerová, Táňa Pauhofová, Petra Bernasovská alebo Katarína Brichtová.

Rakovine krčka maternice sa dá predchádzať, a to skríningom a očkovaním. Napriek tomu v Európe každý rok pribudne 50-tisíc nových prípadov rakoviny krčka maternice a 25-tisíc žien tomuto ochoreniu podľahne. Na Slovensku diagnostikujú podľa slov europoslankyne Belohorskej 600 nových prípadov rakoviny krčku maternice a rovnaké ochorenie spôsobí ročne úmrtie 200 žien. Ako Belohorská dodala na tlačovej konferencii, osem z desiatich žien, ktoré zomreli na následky rakoviny krčka maternice, neabsolvovalo pravidelné gynekologické prehliadky.

"Svetová zdravotnícka organizácia bude podporovať všetky aktivity, pretože je to aj o výchove a vzdelávaní lekárov, o vytváraní dostatočných kapacít, aby pravidelné prehliadky boli kvalitné, aby ich robili erudovaní odborníci, aby sa dobre robila štatistika, aby bola registrácia toho, aká je dnes chorobnosť a aká bude úspešnosť liečebných intervencií a je to aj o masívnom informovaní verejnosti," uviedla riaditeľka kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku Darina Sedláková. Podľa prezidenta Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti Jána Danka majú lekárky a lekári dosť prostriedkov, aby v ranom štádiu zachytili ochorenie. "Teší ma, že okrem odborných spoločností, okrem lekárov, máme podporu aj od politikov, pretože musia vytvoriť podmienky, aby boj proti rakovine úspešne napredoval a teší ma, že do tejto kampane sa zapojili významné osobnosti zo spoločenského života," uviedol Danko. Vyjadril vieru, že už onedlho ženy na Slovensku "nebudú zomierať na rakovinu krčku maternice, pretože nemusia". Dokazujú to aj výsledky krajín, ktoré zaviedli efektívne skríningové programy a zaznamenali pokles výskytu tohto ochorenia až o 80 percent. Boj proti rakovine krčku maternice podporila aj prezidentka Ligy proti rakovine Eva Siracká. "V Európskej únii, čo sa týka incidencie a mortality karcinómu krčka maternice, sme pri 25 štátoch bohužiaľ až na 18. mieste. Vítam, že konečne máme nové technológie, ako je očkovanie, ale to nemôže skríning nahradiť. A skríning nie je len vyšetrenie pacientky, na ktoré má pravidelne chodiť, ale aj ďalší rad opatrení, ako je kvalitná liečba, starostlivosť po liečbe a pokiaľ to nebudeme mať legislatívne opatrené, veľký úspech asi nebude. A preto je skríning súčasťou národného onkologického plánu, ktorý na Slovensku nemáme a myslím si, že tlak verejnosti by mal pôsobiť na tých, ktorí rozhodujú o legislatíve," povedala Siracká.

Vzhľadom na nedostatočné povedomie o ochorení sa partnerské organizácie Európskeho týždňa boja proti rakovine krčku maternice na Slovensku rozhodli vyhlásiť rok 2008 za Rok boja proti rakovine krčka maternice pod záštitou ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča. Cieľom je edukácia širokej ženskej populácie, aktivizácia odbornej verejnosti k proaktívnemu prístupu v prevencii rakoviny krčka maternice a vytváranie a implementácia efektívnych preventívnych programov na Slovensku. Aj preto sa aktivity neobmedzia iba na tento týždeň, ale budú pokračovať celý rok. Pripravujú sa vzdelávacie aktivity pre odbornú verejnosť z oblasti gynekológie, pediatrie i všeobecného lekárstva. Zamerajú sa aj na stredné školy a stredný zdravotnícky personál. Počas Európskeho týždňa boja proti rakovine krčku maternice sa na uliciach objavia mladí ľudia, ktorých úlohou bude informovať verejnosť o význame prevencie.

Zástupcovia a zástupkyne Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti, Slovenskej pediatrickej spoločnosti, Kancelárie Svetovej zdravotníckej spoločnosti, skupiny MAC (Members Against Cancer) Európskeho parlamentu a spoločnosti GlaxoSmithKline podpísali na záver tlačovej besedy Deklaráciu k Európskemu týždňu boja proti rakovine krčka maternice. Symbolom akcie je dvojfarebná ružová stuha, ktorú Irena Belohorská a Darina Sedláková odhalili aj na budove magistrátu Bratislavy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu