Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Chôdza robí zázraky: Odborníci prezradili, AKO a KOĽKO treba kráčať, aby sa dostavil výsledok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako sa udržať v dobrom fyzickom a psychickom zdraví, je obyčajná chôdza, ktorá má nielen veľa zdravotných výhod, ale pomôže vám odbúrať aj nudu alebo zlú náladu. Podľa štúdie realizovanej charitatívnou organizáciou Ramblers pritom stačí, aby ste sa jej venovali iba tridsať minút denne. 

Fitnescentrá, športové kluby a plavárne zostávajú v tomto období zatvorené alebo fungujú v obmedzenom režime. To ale nie je dôvod, aby ste sa nehýbali. A na udržanie kondície a dobrého zdravotného stavu stačí naozaj málo.

Diéta ani pohyb nezaberá? Fitnes tréner prezradil šesť chýb, ktorých sa zrejme dopúšťate

Už polhodinová chôdza päť dní v týždni vám zlepší tak fyzický, ako aj psychický stav. Podľa odborníkov totiž stačí, ak majú dospelí ľudia najmenej 150 minút aktivity strednej intenzity týždenne a do týchto aktivít patrí aj chôdza. „Navyše ide o nenáročnú činnosť, ktorá je prístupná takmer každému,“ vysvetľuje Tompion Platt z charitatívnej organizácie Ramblers, ktorá podporuje chôdzu. „Bez ohľadu na vašu fyzickú zdatnosť ide o skvelý spôsob, ako byť fit a je jedno, či ide o rýchlu prechádzku v parku, alebo o desať kilometrov dlhú túru vo voľnej prírode.“

Chôdza robí zázraky: Odborníci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Táto charitatívna organizácia zrealizovala aj štúdiu a zhromaždila fakty o účinkoch chôdze na ľudský organizmus. Na základe týchto zistení sa jej autori dopracovali k záveru, že "pravidelná chôdza akoukoľvek rýchlosťou" môže mať veľký prínos pre fyzické zdravie vrátane zlepšenia flexibility, posilnenia imunitného systému, zníženie rizika vzniku cukrovky druhého typu a určitých druhov rakoviny.

„U aktívnych ľudí je o 40 až 50 % nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, ako aj nižšie riziko vzniku rakoviny prsníka a pľúc ako u tých, ktorí nevykonávajú žiadnu fyzickú činnosť,“ uvádza sa v štúdii. A ak chcete výhody chôdze ešte viac zintenzívniť, tak začnite kráčať svižným tempom. Znamená to, že "by ste mali dýchať o niečo rýchlejšie, viac sa zahriať a cítiť, že vám silnejšie bije srdce", čím povzbudíte nielen srdce, ale aj pľúca a upravíte si krvný tlak.

Chôdza robí zázraky: Odborníci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Tompion tiež hovorí, že chôdza prináša aj celý rad psychických benefitov a to najmä vtedy, ak sa prechádzate obklopení zeleňou. „Stále pribúdajú dôkazy o tom, že trávenie času vonku a v kontakte s prírodným prostredím môže mať pozitívny vplyv na duševné zdravie a ide o účinný prostriedok ako bojovať proti stresu, depresii a únave.“

Až 89,9 % všetkých respondentov totiž "súhlasilo s tým, že prechádzky v prírode alebo zelených lokalitách im pomáhajú uvoľniť sa a relaxovať". A s podobným odporúčaním prišla aj charita pre duševné zdravie Mind, ktorá uvádza, že chôdza zlepšuje kvalitu spánku, prispieva k pozitívnej nálade, pomáha lepšie zvládnuť stres, úzkosť a melancholické myšlienky, udržuje zdravé sebavedomie a znižuje riziko depresie. Pomáha teda prekonávať všetky nebezpečné faktory, ktoré prenasledujú počas súčasnej pandémie väčšinu z nás.

Viac o téme: ZdravieChôdzaPrechádzkaPohyb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu