Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci objavili v oceáne podivného tvora: VIDEO Pripomína plávajúci balónik

Duobrachium sparksa
Duobrachium sparksa (Zdroj: FB/NOAA Fisheries Service)

WASHINGHTON - Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) pomocou prístroja Deep Discover zaznamenal pred piatimi rokmi podivného tvora pohybujúceho sa hlboko pod morskou hladinou pri pobreží Portorika v Karibiku. Živočích bol až teraz označený za nový druh a konečne sa dočkal svojho názvu.

Zvláštne tvarovaný živočích upútal pred piatimi rokmi pozornosť vedcov z Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA), ktorí ho po prvý raz uvideli na dne oceánu v Karibiku neďaleko pobrežia Portorika.

Z Mount Everestu mizne ľad: VIDEO Vedci prehovorili aj o šokujúcom náleze v snehu

Podivného tvora, ktorý pripomína plávajúci želé balónik, lokalizovali viac ako štyri kilometre pod hladinou oceánu. Na záberoch zachytených citlivým prístrojom Deep Discover pozorovali, ako sa kĺže vo vode a vlečie so sebou pár chápadiel.

„Bolo to zvláštne. Zvyčajne majú tieto živočíchy iba jedno chápadlo, ale tento ich má až dve,“ uviedol zoológ Allen Collins z NOAA a dodal, že zábery zdokumentovali aj jeho drobné chĺpky. „Zaujímavo sa hýbal ako teplovzdušný balón. Nie sme si však istí, či by sa udržal aj na morskom dne.“ 

Výskum novoobjaveného živočícha len nedávno potvrdil, že ide o nový druh rebrovky, ktorá dostala názov Duobrachium sparksae.

Viac o téme: ObjavMoreNOAAŽivočíchDuobrachium sparksa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu