Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ZÁZRAK Turista (45) prežil vlastnú smrť: VIDEO Srdce mu nebilo trištvrte hodinu, dojemné slová sestričky

Michael K. Zobraziť galériu (2)
Michael K. (Zdroj: FB/Gary Knapinski)

SEATTLE – Takmer neuveriteľný je príbeh štyridsaťpäťročného Michaela Knapinskieho, ktorý po nehode v národnom parku Mount Rainier, skončil v nemocnici Harborview Medical Center v Seattli. Personál, ktorý sa postaral o návrat pacienta do života, prirovnáva tento prípad k "zmŕtvychvstaniu". Podarilo sa ho totiž zachrániť napriek tomu, že jeho základné životné funkcie príliš dlho vykazovali hodnoty nezlučiteľné so životom.

Michael Knapinski sa v sobotu vybral s kamarátom na túru do Mount Rainier. Na trase sa časom rozdelili a dohodli sa, že sa stretnú neskôr. Keď však nedorazil na dohodnuté miesto, jeho priateľ zalarmoval horskú službu.

Muž si zaplatil za blízky kontakt s mimoriadne nebezpečnou šelmou: Tá ho úplne zohavila!

Do oblasti vzápätí vyrazili tri tímy záchranárov a pokračovali v hľadaní do skorých ranných hodín pri minimálnej viditeľnosti a teplote deväť stupňov pod nulou. Helikoptéra však lokalizovala nehybné telo muža ležiace pri rieke Nisqually až v nedeľu predpoludním, kde ho neskôr našiel pozemný tím.

Michael Knapinski
Zobraziť galériu (2)
Michael Knapinski  (Zdroj: FB/Gary Knapinski)

Turista bol v bezvedomí a vrtuľník ho previezol do nemocnice Harborview Medical Center. Podľa lekárskej správy mal pulz, ale čoskoro mu zlyhalo srdce. Lekár Jenelle Badulak uviedol, že pacient na pohotovosti "zomrel". Podľa jeho slov sa však personál nevzdal a začal s oživovaním. Pacient bol pripojený na extrakorporálnu membránovú oxygenáciu (ECMO), teda na mechanickú podporu srdca, ktorá je založená na mimotelovom krvnom obehu. Prístroj tak z tela pacienta odvádzal neokysličenú krv a vracal späť okysličenú. Bola mu tiež podávaná aj kardiopulmonálna resuscitácia (CPR).  Napriek tomu, že srdce Knapinskieho nevykazovalo žiadnu činnosť dlhých 45 minút a teda bol v podstate "mŕtvy", lekárom sa ich úsilie vyplatilo a podarilo sa im muža zachrániť. Personál zostal v jeho blízkosti celú noc a kontroloval jeho životné funkcie.

„Pacient sa zobudil o dva dni a začal plakať. Vlastne, všetci v tej miestnosti sme sa rozplakali,“ hovorí zdravotná sestra Whitney Holenová. „Toto sú momenty, pre ktoré to všetko robíme. A práve táto chvíľa patrí k najsilnejším zážitkom mojej kariéry. Jeho srdce nebilo viac ako 45 minút. Je to ako zmŕtvychvstanie.“

Šéf jednotky intenzívnej starostlivosti doktor Saman Arbabi uviedol, že okrem zástavy srdca mal zachránený turista po príchode do nemocnice aj zníženú činnosť obličiek a na tele má veľa omrzlín. „Verím však, že sa časom bude úplne v poriadku,“ uviedol lekár a dodal, že pacient je ešte stále v nemocnici a postupne sa zotavuje. Knapinski si zo sobotnej túry pamätá iba toľko, že krátko potom, ako sa rozlúčil s kamarátom, začalo husto snežiť a on stratil orientáciu. Napriek tomu, že kráčal veľmi opatrne, pošmykol sa a rútil sa dolu z nejakého kopca. Vôbec však nevie, čo sa dialo neskôr. Vyjadril tiež obrovský obdiv nad tým, čo dokázali lekári. Už v minulosti sa vraj venoval dobrovoľníctvu a táto skúsenosť podporila jeho rozhodnutie pokračovať v tejto práci aj naďalej. 

Viac o téme: ZáchranaZranenieTúraOživenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu