Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Majiteľ baru začal hladovku proti zákazu fajčenia

Vo Francúzsku začal platiť nový zákon 2. januára 2008.
Vo Francúzsku začal platiť nový zákon 2. januára 2008. (Zdroj: ČTK)

PARÍŽ - Majiteľ malého baru na severozápade Francúzska začal tento týždeň hladovku na protest proti zákazu fajčenia, ktorý platí v krajine od začiatku roka.

Joel Lailler musel už cez víkend vysvetľovať žandárom svoje výroky v denníku Ouset-France, pre ktorý vyhlásil, že nebude nový zákon rešpektovať. Úrady mu vzápätí uložili pokutu 135 eur (v prepočte asi 4 450 Sk) a jeden z hostí baru zaplatil 68 eur (v prepočte asi 2 250 Sk). "S tým zákonom stratím 30 až 40 percent môjho obratu,“ uviedol v utorok pre rozhlasovú stanicu France Info. Lailler je presvedčený, že v dedine Dresny s 800 obyvateľmi robí jeho bar verejnoprospešnú službu. Bývalý fajčiar žiada prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý rovnako holduje tabaku, aby vyňal zo zákona vidiecke bary, ktoré sú v krajine často jediným miestom stretávania sa.

Proti zákonu sa postavil aj majiteľ kaviarne v centre Lyonu. Christophe Cedat označil svoj bar za miesto umeleckého experimentu, ktorého súčasťou je fotografovanie ohorkov v popolníkoch. Jeho návštevníci sa skladajú na pokuty. So zákonom má problém aj takmer 400 orientálnych kaviarní, ktorých obrat je založený takmer výlučne na konzumácii tabaku cez vodné fajky.

Úrady v meste Metz na východe krajiny už dostali žiadosť tamojšieho majiteľa kaviarne, ktorý musel po vstúpení zákona do platnosti ukončiť prevádzku, o odškodné vo výške 60 000 eur (v prepočte asi 1 980 000 Sk). Administratíva mu podľa médií poradila, aby vo svojej kaviarni predával "orientálne zákusky, kávu a čaj".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu