Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ku gynekológovi sa prišli liečiť neplodní pacienti: Ohavné, čo im bez ich vedomia urobil

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HAAG - Holandský gynekológ bez vedomia budúcich rodičov opakovane používal svoje spermie pre ich umelé oplodnenie. Stal sa tak otcom najmenej sedemnástich detí. Dnes už zosnulý lekár Jan Wildschut pôsobil v nemocnici Isala v meste Zwolle v rokoch 1981 až 1993. Informáciu zverejnila samotná nemocnica.

"Z morálneho hľadiska považuje nemocnica za neprijateľné, aby gynekológ, špecialista na reprodukciu, bol zároveň ošetrujúcim lekárom a darcom spermií," uviedlo zariadenie vo svojom oficiálnom stanovisku. Wildschutovo otcovstvo potvrdili testy DNA. Podľa nemocnice sú potomkovia niekdajších pacientiek a lekárova rodina v pravidelnom kontakte a majú dobré vzťahy. Úrady vytvorili Janov profil DNA. Deti rodičov, ktorí sa v nemocnici liečili na neplodnosť, si tak môžu overiť, či je Wildschut aj ich biologickým otcom. 

Ku gynekológovi sa prišli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podobný prípad gynekológa, ktorý bez vedomia svojich pacientiek používal na insemináciu vlastné spermie, bol v Holandsku odhalený už vlani. Výsledky DNA vtedy potvrdili, že Jan Karbaat je biologickým otcom najmenej 49 detí. 

Viac o téme: GynekológOplodnenieJan Wildschut
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu