Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Študent (20) sa stal terčom hnevu Číny: Za jeho aktivity sa mu vyhrážajú smrťou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Drew Pavlou)

BRISBANE - Austrálsky študent, ktorý nemá mnoho priaznivcov na sociálnych sieťach a nikdy nebol v Číne, sa stal prekvapivým terčom hnevu Pekingu. Píše o tom agentúra AFP, ktorá zároveň pripomína, že vzťahy medzi Čínou a Austráliou sa v poslednom čase zhoršujú.

Kampaň proti Drewovi Pavlouovi dosiahla nový vrchol, keď sa na študenta počas tlačovej konferencie osopil jeden z hovorcov čínskeho ministerstva zahraničia. Prvýkrát sa tento 21-ročný mladík dostal do hľadáčika Pekingu, keď vlani v júli usporiadal na Univerzite v Queenslande, kde študoval, menší protest proti politike čínskej vlády. Odvtedy vydal čínsky denník Global Times niekoľko článkov, v ktorých odsudzoval jeho konanie. Pavlou dostal nálepku "protičínskeho buriča", ktorý zosobňuje rasizmus namierený proti Číňanom v Austrálii. 

FOTO Študent (20) sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Bývalý študent filozofie uvádza, že po tom, ako ho čínski predstavitelia v Austrálii označili za zástancu separatizmu, sa mu niekoľkokrát vyhrážali smrťou. V auguste si ho vzalo na mušku čínske ministerstvo zahraničia kvôli kauze fotky znázorňujúcej čínskeho veľvyslanca, ako sa prechádza po chrbtoch obyvateľov ostrovného štátu Kiribati v Tichom oceáne. Hovorca ministerstva obvinil Drewa z toho, že fotku zverejnil. Nezdieľal ju pritom ako prvý a ani nie je jej autorom. Obvinenie sa ho údajne veľmi dotklo. "Je zvláštne, že svetová veľmoc takto útočí na nejakého austrálskeho študenta, ktorý je v podstate hlúpy a hovorí veľa hlúpostí," vyhlásil nedávno Pavlou. 

FOTO Študent (20) sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Drew Pavlou)

V niektorých prípadoch sa mu ale jeho pozornosť vzbudzujúci aktivizmus vypomstil. Bol napríklad obvinený z rasizmu, keď pred Konfuciovým inštitútom, ktorý na jeho univerzite financuje Čína, umiestnil tabuľu s textom "Pozor, nebezpečenstvo covidu-19". Dnes tvrdí, že ho táto "vylomenina" mrzí. Napriek tomu ale nechápe, prečo sa práve on stal terčom hnevu Pekingu. Jedným z mnohých vysvetlení je, že zabrnkal na citlivé struny. Okrem protestov proti čínskej represii v Hongkongu, Sin-ťiangu a Tibete totiž Drew upozornil aj na vzťahy medzi austrálskymi a čínskymi univerzitami. Tieto väzby dnes prešetrujú austrálske úrady, ktoré sa obávajú, že prísun čínskych peňazí môže ohroziť národnú bezpečnosť. Univerzita v Queenslande dokonca na Pavloua založila kvôli jeho aktivitám disciplinárnu zložku a dokonca ho na dva roky vylúčila. Po odvolaní mu bol trest znížený na prerušenie štúdia do konca tohto roka. Študent teraz žiada odškodnenie vo výške 3,5 milióna austrálskych dolárov (2,12 milióna eur) za porušenie zmluvy a ohováranie. Univerzita si za svoj postup voči Drewovi vyslúžila veľkú kritiku, okrem iných aj zo strany premiéra Kevina Rudda. 

Mnohé austrálske vysoké školy sú závislými na školnom, ktoré im platia zahraniční študenti. Vlani sa na ne zapísalo okolo 182-tisíc čínskych študentov, čo pre tamojšiu ekonomiku predstavuje významný príjem. Hovorca Univerzity v Queenslande odmietol, že by za disciplinárnymi trestami stáli politické dôvody.

Viac o téme: ČinaDrew Pavlou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu