Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Toto sú tri najväčšie HROZBY v boji s pandémiou: Nesmieme dopustiť, aby ohrozili verejné zdravie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ AP )

NEW YORK - Koronavírusová pandémia je najväčšou hrozbou pre verejné zdravie, ktorej ľudstvo v súčasnosti čelí. Dôkazom sú znepokojivé informácie spoločnosti InterAcademy Partnership (IAP), globálnej siete vedeckých, inžinierskych a lekárskych akadémií, ktorá v súvislosti so snahou o potlačenie pandémie varuje pred viacerými hrozbami.

Tehotnú učiteľku (†31) zabil KORONAVÍRUS: Nakazila sa na večierku, ktorý zorganizovali kolegovia

V mnohých štátoch sa pandémia stala skôr politickou otázkou. V niektorých nie je dokonca doteraz známy presný počet prípadov či ich závažnosť. V posledných mesiacoch však ľudstvo čelí novej výzve v boji s pandémiou, ktorou sú preteky o vyvinutie vakcíny, hnutie antivaxerov a vakcínový nacionalizmus. "Nesmieme dopustiť, aby preteky o vakcínu poškodili verejnosť. I keď existuje naliehavá potreba tento proces čo najviac urýchliť, sú tu aj veľké nebezpečenstvá," varuje prezident IAP a popredný virológ Volker ter Meulen v komuniké organizácie.

Toto sú tri najväčšie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Štandardné fázy klinických pokusov s vakcínami musia prebiehať s primeranou vedeckou dôslednosťou. To zahŕňa zhromažďovanie spoľahlivých dôkazov potrebných na preukázanie bezpečnosti a účinnosti vo veľkom rozsahu, podotkol ter Meulen. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v súčasnosti prechádza klinickými skúškami 34 vakcín a ďalších 142 prechádza predklinickými skúškami. I keď sú viditeľné isté pozitívne výsledky, nikde na svete doposiaľ nebola schválená žiadna vakcína na rozsiahle očkovanie. Tento fakt spolu s hnutím antivaxerov podkopáva dôveru verejnosti voči vedcom a odborníkom. 

Toto sú tri najväčšie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalším problémom je spôsob distribúcie vakcíny, akonáhle bude k dispozícii. Po schválení totiž nebude ihneď k dispozícii 7,8 miliardy dávok. WHO plánuje spravodlivo rozdeliť dávky rovnako ako 170 krajín, ktoré v súčasnosti rokujú o pripojení ku Covaxu, medzinárodnému úsiliu vo vývoji vakcíny. USA sa však rozhodli k tejto iniciatíve nepridať a vyvíjajú vakcínu sami pre "svojich ľudí". "Takzvaný vakcínový nacionalizmus alebo predbežný nákup zásob budúcich vakcín výlučne na vnútroštátne použitie je neprijateľný. Prístup štátov a jednotlivcov k očkovacej látke by mal byť založený na potrebe a nie na schopnosti platiť," skritizoval postup USA spolupredseda vedy z IAP Krishan Lal.

Viac o téme: VakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu