Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Experti radia: Ak chcete byť fyzicky aj psychicky fit, musíte mať takýto intímny život!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - More, sex a slnko, spieva sa v jednej piesni. Leto praje zbližovaniu a milostným hrátkam. Tie napomáhajú k podpore našej fyzickej i psychickej formy. Vzťah medzi telom a duchom je zrejmý, obzvlášť pokiaľ ide o sexualitu. Vedecké práce ukázali, že muži a ženy, ktorí majú harmonický intímny život, majú aj lepšiu psychickú a somatickú rovnováhu, píše francúzsky denník Le Figaro.

To má hneď niekoľko dôvodov - prežívanie radosti a šťastia sprevádza sekrécia hormónov, ako sú endorfíny, hormóny radosti, ktoré nám zaisťujú telesné uvoľnenie nevyhnutné pre rovnováhu tela. Je známe, ako je na telesné uvoľnenie citlivý kardiovaskulárny systém. Endorfíny navodzujú stav eufórie, stimulujú akciu a posiľňujú sebadôveru a sebaúctu.

Väčšina živočíšnych druhov má svoju "sezónu lásky". Ale ako sa približujeme k ľudskému rodu, a je to vidieť už u veľkých opíc, sezóna lásky mizne a prejavuje sa tendencia vykonávať sex po celý rok, aj v dobe neplodnosti. U ľudí pozorujeme zvýšenie sexuálneho záujmu na jar a v lete, a to ako z dôvodov biologických (sexuálne hormóny sú stimulované slnečným svitom), tak z psychologických, pretože leto prispieva k intímnym kontaktom a stimuluje sexuálnu túžbu signálmi, ktoré vysielame svojmu okoliu (ľahký odev, viac odhalené telo). V lete vysielame signály naznačujúce ochotu k láske a máme na ňu viac času. 

Experti radia: Ak chcete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na základe prieskumu medzi dvetisíc mužmi, týkajúcom sa ich intímneho života, citov a sexuality, sa ukázala skrytá tvár týchto respondentov, ktorí o svojom intímnom živote inak nikdy nehovoria. Všetci uviedli, že sex je vždy v ich tele i duchu prítomný a že ho nedokážu vždy dobre kontrolovať. Priznali ale aj hlboké city. Tento neznámy muž je predovšetkým mužom citovým, pre ktorého sú sex a intímne gestá signálmi lásky. Práve tu tkvie jedno z najväčších nedorozumení medzi mužom a ženou; muži očakávajú gestá a ženy zase slová, ale obaja hovoria o láske. Muža môžeme upútať gestami lásky, citovými prejavmi a fyzickou nežnosťou, ktoré sú pre neho dôkazmi vzťahu spájajúceho ho s milovanou bytosťou. A to je v príkrom rozpore s očakávaním ženy, ktorá vyžaduje slová lásky a verbálne dôkazy. Naše dve sexuality - mužská a ženská - nie sú stvorené na to, aby boli prežívané rovnakým spôsobom. Musíme sa teda naučiť rešpektovať rytmus a želanie toho druhého. 

Experti radia: Ak chcete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako teda muž dnes upúta ženu? Muži tvrdia, že to je nežnosť a city, ktoré dominujú v očakávaní žien. Je obtiažne odpovedať na túto otázku prostredníctvom svedectiev mužov. Manželskú súhru nedosiahneme ani na poli samotnej sexuality, ku ktorej tiahnu muži, ano na poli citovej dimenzie. Ide skôr o telesnú nežnosť, dimenziu často v intímnom vzťahu zanedbávanú, v ktorej muži a ženy nájdu dlhodobé uspokojenie umožňujúce udržiavať city a ponechávať dvere otvorené zmyselnosti, vzrušeniu a sexualite. Experti radia prežívať v každodennom živote telesnú nežnosť, ktorá je zdrojom vzájomného uspokojenia. 

 

Viac o téme: SexManželstvoNežnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu