Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Alpách hrozí pohroma: Evakuácia desiatok ľudí kvôli topiacemu ľadovcu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: youtube/euronews)

RÍM - V talianskej časti alpského údolia Val Ferret evakuovali preventívne asi sedem desiatok ľudí, vrátane 50 turistov, a uzavreli miestnu cestu kvôli riziku odtrhnutia časti ľadovca Planpincieux. Informovala o tom dnes agentúra ANSA. Evakuáciu nariadil starosta obce Courmayeur po stredajšej schôdzi s odborníkmi, ktorí tento topiaci ľadovec na talianskej strane najvyššieho európskeho masívu Mont Blanc dlhodobo sledujú.

Starosta obce Courmayeur, ktorá má asi 2700 obyvateľov, Stefano Miserocchi nariadil evakuáciu asi tridsiatich domov v časti údolia kvôli riziku topenia ľadovca v očakávaní vyšších teplôt. S evakuáciou pomáhajú policajti, požiarnici, lesníci a miestny Červený kríž. "Pre miestnych i turistov nájdeme nové ubytovanie," povedal Miserocchi.

V Alpách hrozí pohroma:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/euronews)

Už vlani v septembri experti varovali, že z ľadovca Planpincieux by sa mohlo odtrhnúť až 250 000 kubických metrov ľadu. Aj vtedy uzavreli tamojšie úrady až do 13. novembra časť údolia Val Ferret.

Alarmujúce zistenie o Alpách: Topia sa desivou rýchlosťou, takto budú vyzerať v budúcnosti

Európa zaznamenala podľa niektorých glaciológov za posledných päť rokov najvyšší úbytok ľadovcov od 50. rokov minulého storočia, kedy sa začalo s meraním. Podľa štúdie vedcov z Erlangensko-Norimberskej univerzity zverejnenej tento rok v júni zmizla z alpských ľadovcov v dôsledku klimatických zmien od prelomu milénia približne šestina ľadu.

Viac o téme: ĽadovecEvakuáciaTalianskoAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu