Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Alarmujúce zistenie o Alpách: Topia sa desivou rýchlosťou, takto budú vyzerať v budúcnosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ERLANGEN - Približne šestina ľadu už od prelomu milénia zmizla z alpských ľadovcov v dôsledku klimatických zmien. Podľa agentúry DPA to vyplýva zo zverejnenej štúdie vedcov z Erlangensko-norimberskej univerzity v časopise Nature Communications.

V rokoch 2000 až 2014 stratili ľadovce v Alpách 17 percent svojej ľadovej hmoty, čo je v absolútnych číslach 22 kilometrov kubických. Obzvlášť postihnuté sú v tomto ohľade švajčiarske Alpy. Vedci v štúdii skúmali prvýkrát celé alpské pohorie, nie iba jednotlivé ľadovce či regióny. Využili pri tom snímky z radarových satelitov a vytvorili trojrozmerné modely povrchu zeme, ktoré potom skombinovali s fotografiami nasnímanými optickými satelitmi. Tým mohli zmerať rozlohu ľadovcov aj ich hrúbku. "Výhodou je, že možno takto posudzovať celkový objem ľadovcov," uviedol geograf Christian Sommer. 

Alarmujúce zistenie o Alpách:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zlé správy z Grónska: Rekord, ktorý možno povedie k nepredstaviteľnej katastrofe

Najvyššie straty ľadu boli zaznamenané u ľadovcov vo švajčiarskych Alpách. "Majú najväčšiu ľadovcovú plochu a súčasne najväčšie tempo odmrazovania," povedal Sommer. V nižších polohách sa roztopí povrch Aletschského ľadovca, najväčšieho v Alpách, každoročne o päť metrov. "V najvyšších polohách centrálnych Álp sa naopak zdá, že sa ľadovec ešte neroztápa," hovorí Sommer. Úplne inak je to v okrajových častiach Álp, kde bádatelia zaznamenali ústup ľadovcov aj vo vyšších polohách. "Vypovedá to o tom, že okrajové oblasti budú prvými regiónmi, ktoré budú v budúcnosti bez ľadu," tvrdí Sommer.

Alarmujúce zistenie o Alpách:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Dáta podľa neho umožnili posúdiť vývoj väčšiny z takmer 4000 alpských ľadovcov. Dovoľujú tiež predpovedať objem roztopeného ľadu v letných mesiacoch, čo je pre mnohé štáty dôležité z hľadiska zásobovania vodou či získavania elektrickej energie. "Má to aj dopady mimo alpský priestor, pretože to ovplyvňuje vodný režim niektorých veľkých európskych riečnych systémov s pôvodom v Alpách," dodáva vedec.

Viac o téme: Klimatické zmenyAlpyTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu