Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V topiacom sa ľadovci v Alpách objavili noviny z roku 1966: Strašný príbeh o tom, ako sa tam dostali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - V topiacej sa mase ľadovca pokrývajúceho najvyššiu európsku horu Mont Blanc boli nájdené indické noviny z roku 1966, informuje na svojich internetových stránkach britská BBC. Zrejme sa tam dostali pri leteckom nešťastí zo zimy roku 1966, kedy sa v oblasti zrútil stroj spoločnosti Air India.

Denníky, ktoré boli k dispozícii cestujúcim v lietadle, na titulných stránkach informovali o tom, že premiérkou sa stala Indira Gándhíová. Táto politička, prezývaná Matka Indie, je doposiaľ jedinou ženou na čele indického kabinetu.

V topiacom sa ľadovci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Noviny našiel Timothée Mottin, majiteľ reštaurácie neďaleko francúzskeho Chamonix. Sú vraj v dobrom stave, články v nich sú stále čitateľné. Plánuje ich vystaviť vo svojej reštaurácii, kde hosťom predvádza aj iné, už skôr objavené predmety z havarovaného lietadla. 

V topiacom sa ľadovci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Letecké nešťastie v januári 1966 neprežil nikto zo 117 ľudí na palube. Stroj vtedy mieril z Bombaja do Londýna, ale pri klesaní na medzipristátie v Ženeve narazil do horského masívu a zrútil sa neďaleko vrcholu Mont Blanc. BBC uvádza, že najcennejším predmetom z leteckej katastrofy bola kovová schránka s drahými kameňmi, ktorú istý horolezec objavil v roku 2013. Obsahovala smaragdy, safíry a rubíny v hodnote, ktorá bola vtedy odhadnutá na 246 000 eur. Nálezca odovzdal poklad policii. 

Archeológovia skúmali ľadovec v Alpách: Narazili na bombastický objav až zo stredoveku

Ľadovce nielen v Alpách sa topia kvôli zvyšujúcim sa teplotám. Vlani v septembri odborníci varovali, že z ľadovca Planpincieux nachádzajúceho sa na talianskej strane masívu Mont Blanc sa môže utrhnúť až 250 000 kubických metrov ľadu.

Viac o téme: NovinyĽadovecLetecké nešťastieAlpyMont Blanc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu